Sunday, 19 October 2014

Fenomenale tahinsaus en bergen inspiratie

Inspiratie, inspiratie en nog eens bergen inspiratie! Wat een heerlijke week was dit. Zo maak je ze niet zo heel vaak mee, helaas. Afgelopen week was Sarah Britton in Amsterdam voor kookworkshops, lezingen, een boeklancering en een samen werking met restaurant De Kas. ‘Sarah Britton?!?, hoor ik je denken, ‘nooit van gehoord, wie is dat in hemelsnaam?’. Alleen maar een van de beste health food bloggers van dit moment. Haar blog MyNewRoots (check it out!), met het motto how to make healthy choices everyday, is in een woord: GEWELDIG!

Alles wat ze maakte was even heerlijk en o, zo makkelijk te bereiden. De bevlogenheid en passie spatte er gewoon vanaf. Dat was zo aanstekelijk dat ik, na afloop, thuis gelijk achter mijn laptop ben gekropen om de opgedane ideeën op te schrijven. En dat ik, ondanks veel te laat mijn te zijn bed in gestapt was, amper kon slapen van de health-food-high.


Met mijn hoofd nu dus al de hele week in de health food wolken wil ik graag dit recept voor een extreem lekkere en super gezonde Tahinsaus met jullie delen. Tahin, tahini of tahina het zijn allemaal verschillende benamingen voor het zelfde fenomenaal voedzame goedje: sesampasta.

Sesampasta bestaat voornamelijk uit sesamzaad met wat zout en olie om de pastaconsistentie te verkrijgen. Sesamzaad is magisch, elk zaadje is een klein druppelvormig pakketje met een fantastische samenstelling van voedingsstoffen. Naast de vetten (tot 50% en in zeer goede verhoudingen), eiwitten (tot 20% hoogwaardig), koolhydraten (14% en voornamelijk voedingsvezel) en de vitaminen (een groot deel van het B-complex, betacaroteen en vitamine E). 

Het zijn vooral de mineralen die dit kleine zaadje een echt natuurwonder maken. Een weldadige bron van koper (maar liefst 163 %ADH !!!), mangaan, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, zink, molybdeen en selenium. Sesamzaad werkt ontstekingsremmend, de koper helpt zwelling te verminderen bij reumatoïde artritis en de magnesium helpt bij astma waarbij het de spasmen van de luchtwegen tegengaat. En als je dit zo leest begrijp je wel waarom sesamzaad al meer dan 4000 jaar meegaat in de keuken. (bron: infonu.nl en whfoods.com).

Tahinsaus is er natuurlijk in evenveel varianten als er mensen en/of smaken zijn. Van dunne dressing-achtige consistentie tot heerlijke rijke mayonaise-dikte. Dit recept maakt, door de toevoeging van extra walnootolie, een saus die qua dikte wat op mayonaise lijkt. Voor bijvoorbeeld een saladedressing kan je deze basissaus verdunnen tot de gewenste dikte met wat water en op smaak brengen met de kruiden van je keuze.


Tahinsaus (maakt ongeveer 200 ml)

  • 4 eetlepels lichte tahin (tahini, tahina)
  • 6  eetlepels water
  • 4 eetlepels walnootolie
  • 1 eetlepel appel cider azijn
  • 1 eetlepel limoensap 
  • zout & peper (naar smaak)

Optioneel
  • ½ eetlepel lichte agave siroop 
  • 1 teen gepofte knoflook

Roer in een kom alle ingrediënten goed door elkaar tot een lobbige saus ontstaat (in de koelkast stijft het nog wat extra op). Indien je de knoflook toevoegt dan kan je die het beste even in de kom fijn prakken met de tahin en dan de overige ingrediënten toevoegen. Als de saus toch iets te bitter vind kun je de agavesiroop er door heen roeren.

Voor een saladedressing kan je de saus verdunnen met wat water. Uiteraard kun je er nog allerlei (verse) kruiden aan toevoegen zoals: koriander, paprikapoeder, komijn, peterselie, munt, chilipoeder etc. Maar net wat je lekker vindt. De saus blijft in de koelkast tot 2 weken goed. Handig zo heb je altijd wat bij de hand.


0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...