Thursday, 22 August 2013

Turkse linzensoep met drie soorten linzen

Net terug van een weekje Zuid-Spanje, zit ik nog helemaal in de mediterrane sferen. Het was heerlijk in AndalusiĆ« maar elke dag uiteten is wel een financiĆ«le aderlating. Dat betekent dat we de voorraadkast eens goed zullen moeten raadplegen. Zo kwam ik dus verschillende beetjes linzen tegen en dacht meteen aan deze heerlijke linzensoep die ik ooit in een Albert Heijn receptenboekje over Turkije vond. Daarnaast heb ik tomaten, tomatenpuree, ui en knoflook eigenlijk altijd wel in huis.

Linzen naast dat ze verrukkelijk zijn ook erg voedzaam. Ze bevatten veel vezels en zijn rijk aan plantaardige eiwitten en sporenelementen zoals ijzer, fosfor, magnesium en de B-vitaminen en dan vooral foliumzuur. Ze hebben een hoog gehalte aan vezels en eiwitten dat zorgt voor een langzame en gelijkmatige verbranding. Jammer dat ze in Nederland toch tamelijk onontdekt zijn, er hangt vaak nog een zweem van macrobiotiek, muffigheid en Jezus-nikes omheen. Een status die het absoluut niet verdient. Ik hoop dan ook dat dit recept de lins een beetje uit het slop kan trekken. Ik zal in binnenkort nog wel een supersmakelijk recept plaatsen van een salade met deze prachtige peulvrucht.


Turkse Linzensoep (4 personen)

  • 200 g rode linzen
  • 100 g dupuis linzen
  • 100 g berglinzen
  • 4 tomaten, in partjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 2 gedroogde chilipepertjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 liter bouillon (ik heb runder gebruikt maar groentebouillon kan ook)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel munt
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Neem een grote soeppan en doe daar de een bodempje olijfolie in. Fruit hier de ui in tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook toe en fruit even mee. Voeg de kruiden (behalve de chilipepertjes), tomaten, linzen en tomatenpuree toe en bak het geheel 3 minuten door terwijl je regelmatig roert. Voeg de bouillon en de chilipepers toe en laat de soep aan de kook komen. Draai het vuur laag en laat nog 40 minuten verder koken tot de soep gaar is. Serveer in grote kommen met pitabrood besmeerd met hummus.

Tip: Om het geheel wat frisser te maken kan je er wat citroensap doorheen doen. Of snij een stengel bleekselderij fijn en fruit die samen met de ui, volg verder het recept.
Tip: Is de soep wat te dik, leng hem dan aan met wat water.
var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...