Monday, 15 April 2013

Spicy tomaten-paprikasoep met kokosroom en zilvervliesrijst

Soms heb je inspiratie nodig. En waar vind je die? Je kan een kookboek openslaan, een tijdschrift pakken of even googlen. Een zee van foodblogs om uit te vissen. Een van de blogs waar ik fan van ben is 101 cookbooks. Een prachtige layout, mooie pure ingredienten en heerlijke recepten. De schrijfster Heidi Swanson is dit blog begonnen met het volgende motto: When you own over 100 cookbooks, it is time to stop buying, and start cooking. Want ondanks dat grote aantal betrapte ze zichzelf er op iedere keer hetzelfde te koken (heel herkenbaar!).

In de loop van de tijd zijn Heidi's recepten steeds meer gericht op het gebruik van whole foods wat het gebruik van ingrediƫnten de meest pure vorm betekend. Dus biologisch, onbewerkt en natuurlijk. Daarmee maakt ze prachtige gezonde gerechten. Echte en pure smaken die je een super goed gevoel geven. Ze heeft aandacht voor mooie natuurlijke producten zonder dat het geiten-wollen-sokkerig wordt. Me like!

De tomaten-paprikasoep van vandaag is een aanpassing van haar geweldige Simple tomato soup.


Spicy tomaten-paprika met kokosroom en zilvervliesrijst (4 personen)

  • 3 blikken biologische hele tomaten op sap
  • 1 pot gegrilde rode paprika, uitgelekt
  • 3 theelepels garam masala
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel chilivlokken
  • 2 grote gele uien, gepeld en gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • Zout

In een grote pan doe je de olijfolie en gesnipperde ui. Bak deze glazig in een minuut of 10 tot ze zacht zijn. Doe de knoflook erbij een bak 2 minuten mee.

Daarna de kruiden erbij en bak even mee voor 30 seconden. Goed blijven roeren. Nu kunnen de tomaten en de paprika erbij en vul aan met 3 blikken water. Breng aan de kook en kook zachtjes door voor 15 minuten. Pureer de soep in een blender of met de staafmixer. En breng op smaak met zout en de agavesiroop.

Tip: Om de soep lekker gevuld te maken kun een schep rijst op de bodem van de kom scheppen en de soep er overheen scheppen. Voor de rijst heb ik een mengsel van zilvervliesrijst en rode rijst genomen. Super lekker!
Tip: Heidi geeft verschillende suggesties om de soep nog lekkerder mee te maken. Als topping kun je verschillende dingen kiezen. Bijvoorbeeld een fijne scheut kokosroom of creme fraiche. Oregano-olie (zelf gemaakt) of geroosterde amandelen. Een gepocheerd eitje, een snee geroosterd brood of verse kruiden. Ook lekker met bijvoorbeeld feta of geitenkaas er boven verkruimeld. Wees creatief en combineer!


Friday, 12 April 2013

Bulgur-quinoasalade met zoete aardappel, feta en munt

Zoete aardappel of bataat: je houdt ervan of je vindt het niet lekker. Een tussenweg is vaak niet mogelijk. Ik ben er al jaren fan van en dat is de schuld van de V&D. Ik werk al een aantal jaren in het centrum van Den Haag en met de lunch wil zo nu en dag wel eens wat anders dan je zelf gesmeerde bammetjes. Zo gingen we natuurlijk wel eens uit lunchen op bijvoorbeeld het Plein of patatjes halen bij de Febo of bij Bram. En als je geen zin hebt in een vette hap dan kan je altijd terecht bij de saladebar van de La Place in de V&D.

Fijn scheppen uit allerlei verschillende schalen totdat je voor jouw de ultieme saladecombinatie hebt gevonden. Heerlijk vers. Tussen de gegrilde courgette en aubergine en tomaat-komkommer salade staat ook meestal een schaal met gegrilde zoete aardappel en vooral die donkere grill strepen en de olijfolie maken het onweerstaanbaar.

Jammer genoeg is de bataat lang niet bij iedereen bekend. En  hoewel Nederlanders bekent staan als aardappeleters hebben we van de zoete aardappel over het algemeen nog maar weinig kaas gegeten. En dat is zonde want het is lekker en ook nog eens zeer voedzaam en gezond. Het bevat veel complexe koolhydraten, vitaminen en een lage glycemische index. De voedingswaarde is dan ook zeer goed, alleen wat kun je er mee? Nou bijvoorbeeld deze heerlijke salade maken!


Bulghur-quinoasalade met zoete aardappel, feta en munt (4 personen)

  • 300 g bulghur
  • 100 g quinoa
  • 1 blokje groentebouillon en 600 ml water
  • 200 ml water
  • 3 grote zoete aardappelen
  • 200 g feta
  • 4 eetlepels munt, grof gesneden
  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • Zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappelen en schil ze eventueel. Snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter dik en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en rooster 20-30 minuten tot ze gaar en zacht zijn.

Kook in tussen bulghur in een pan in de groentebouillon gaar in 10-15 minuten. Doe hetzelfde voor de quinoa in een aparte pan en kook het in 200 ml water in ook ongeveer 10-15 minuten gaar. Mix de twee door elkaar in een grote kom en laat afkoelen.

Snijd de gare zoete aardappelschijfjes in kleine stukjes en meng door de bulghur-quinoa mix. Verkruimel de feta er over heen en strooi de munt er overheen. Meng het geheel goed en breng op smaak met de olijfolie, citroensap, zout en peper.




var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...