Wednesday, 11 September 2013

Chakchouka, Chakshouka, Shakshouka of Shakshuka?!?

Al heel wat jaren geleden, ver voor men wist van het bestaan van meneer Ottolenghi, in de tijd dat Super de Boer (nu JUMBO) nog bestond, kwam ik dit mooie gerecht in hun boodschappenblaadje tegen. Nu hou ik wel van smeuïge eiergerechten, denk roerei of oeuf en cocotte, dus heb het in die tussentijd ook met enige regelmaat gemaakt. Maar wat blijkt Shakshuka is hip en happening sinds Yotam het in zijn kookboek heeft gezet en ik moet bekennen dat ik (naar ik vrees een van de weinige) nog geen enkel boek van hem in bezit heb. En mocht je denken wie is in hemelsnaam Yotam Ottolenghi, hij is alleen maar de best verkopende kookboekenschrijver van dit moment.

What's in a name? Want hoe je het ook schrijft, het betekent overigens 'een mengsel' in het hebreeuws, het is in ieder geval een heerlijk pittig gerecht uit het Midden-Oosten/Noord-Afrika. Het is een van de basisgerechten in onder andere Tunesië, Libië, Algerije, Marokko en is immens populair in Israel als ontbijt of lichte lunch. Over de herkomst van het gerecht wordt door de verschillende regio's altijd hevig gedebateerd.

Het gerecht bestaat uit een kruidige, peperige tomatensaus waarin de eieren gaar worden gestoofd tot het eiwit net gestold is. Aan de saus kunnen naar believen verschillende soorten groenten, aubergine of bijvoorbeeld artisjok, worden toegevoegd. Maar pas op ook hier geldt minder is meer. Laat het nooit op een Nederlandse overgevulde spaghettisaus lijken.



Shakshuka (4 personen)

  • 4 tomaten, in partjes
  • 2 uien, fijngesneden
  • 1 rode paprika, in dunne repen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder hot
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 laurier blaadje
  • 2 gedroogde chilipepertjes
  • 1 mespunt saffraandraadjes, geweekt in warm water
  • 4 eieren
  • 200 g feta
  • 1 eetlepel fijngesneden koriander
  • zout & peper
  • suiker
  • olijfolie

Fruit in een grote niet te diepe ovenbestendige pan de ui 5 minuten in de olijfolie en voeg de paprikareepjes toe en bak zachtjes in 20 minuten tot het zacht en glazig is. Doe de knoflook erbij en fruit ook deze even mee. Voeg dan de gemalen komijn toe en bak het geheel nog enkele minuten. Voeg de tomatenpartjes toe en de overige kruiden zoals de paprikapoeder, cayennepeper en saffraan.

Het mengsel ruikt nu al verrukkelijk en hier worden nu de tomatenblokjes en puree bij gedaan. Meng het geheel goed en laat het na toevoeging van de chilipepertjes en het laurierblaadje nog 10 minuten stoven. Verwijder het laurierblaadje en de chilipepertjes. Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker. Maak 4 kleine kuiltjes en doe in elk kuiltje een een ei. Laat de eitjes nu op laag vuur stollen tot net gaar zijn, ongeveer 10 - 12 minuten.

Voor het serveren verkruimel je de feta er boven en strooi je de koriander er overheen.

Tip: Serveer er (pita)brood bij om in de saus te dopen, je kan deze eventueel besmeren met hummus.
Tip: Je kunt er ook labneh (kaas van uitgelekte yoghurt) bij serveren, dit maakt het geheel wat frisser en romiger.


6 comments:

  1. Hi, origineel gerecht dit! Ik ben wel een beetje huiverig om op die manier de eieren in een kuiltje te laten zakken, maar het is het proberen waard. Mooie foto ook!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Nell,
      Het werk prima en je kan ze zo lang garen als je zelf wilt natuurlijk. Maar het lekkerst is wel als de dooiers nog uitlopen. Als je de eieren op deze manier toch net even te spannend vindt, kan je ze natuurlijk ook pocheren en dan de kuiltjes leggen. Garnering er overheen en smullen maar :) Dank voor het compliment!!!

      Groetjes Kathalijne

      Delete
  2. Dag Kathalijne, Ik heb je een Liebster Award gegeven. Kijk op http://eetplezier.blogspot.nl/2013/11/over-awards-en-rothschilds.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Nell,
      Wat leuk! Ik ga er dit weekend naar kijken :)
      Groetjes Kathalijne

      Delete
  3. Eigenlijk lijkt dit recept erg op "piperade" tenminste zoals ik het ken van een recept wat ik zeker 10 jaar geleden ergens heb uitgescheurd en regelmatig maak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoi Lot,
      Ja, dat kan kloppen. Al zijn er van piperade ook versies met iets meer ei waardoor het meer een roerei wordt en met spaanse of franse rauwe ham erbij. Het lijkt ook erg op de Huevos Rancheros uit Mexico en het Spaanse Huevos a la flamenca of al plato. Zo zie je maar het is een favoriet in vele landen!
      Groetjes Kathalijne

      Delete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...