Wednesday, 24 July 2013

Gegrilde aubergine met geitenkaas, pijnboompitten en basilicumolie

Oké, ik geef het toe. Ik heb een verslaving. Maar ik kan er niets aan doen en stoppen lukt ook niet. Al heb ik dat niet eens geprobeerd omdat het niet echt ongezond voor me is. Dus nee, het betreft hier niet roken, alcohol of andersoortige genotsmiddelen. Al is het 'object of my affection' voor mij toch echt een genotsmiddel.

Veelzijdig, glanzend en prachtig donker paars van kleur (deze dan, er meer zijn kleuren in het palet). Het is een groente (eigenlijk is het een vrucht, een bes om precies te zijn) waar ik geen genoeg van kan krijgen. Ik eet ze dan ook gerust dagen achter elkaar, als het zo uitkomt. Terwijl ik dat met andere left-overs toch altijd probeer te vermijden. Staat het ergens op de kaart in een restaurant is het altijd een van de gerechten die ik als eerste overweeg. In te zetten als dip, appetizer, bij- of hoofdgerecht of salade. Na de juiste bereiding zijdezacht, rijk en cremig van structuur, het smelt bijna letterlijk op je tong. Ja, inderdaad ik heb het over de aubergine.
Een van de meest makkelijk manieren om ze te bereiden, is ze halveren en met een scherp mes het vruchtvlees kruislings insnijden zodat er een ruitpatroon onstaat. Besprenkelen met olijfolie, peper en zout en goud bruin bakken in de oven. Als ze gaar zijn kunnen er verschillende garneringen en toevoeging worden gebruikt om ze op smaak te brengen. Dit recept is met geitenkaas, knoflook, een pietsie saffraan, pijnboompitten en basilicumolie.Gegrilde aubergine met geitenkaas, pijnboompitten en basilicumolie (4 personen)

  • 2 aubergines, gehalveerd
  • 100 - 150 g zachte geitenkaas
  • 1 eidooier
  • 1 mespunt saffraandraadjes, in wat warm water geweekt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 bosje verse basilicum
  • 2 a 3 eetlepels olijfolie
  • 1 halve citroen, uitgeperst
  • Peper & zout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de aubergine helften in met een scherp mes zodat er een ruitenpatroon onstaat. En besprenkel ze goed met olijfolie en strooi er peper en zout over. Zet ze in de oven voor 40 minuten of tot ze goudbruin zijn.

Maak in de tussentijd in een kom van de geitenkaas, eidooier, saffraan inclusief het weekwater, knoflook en zout en peper een glad mengsel. Als het te dik blijft kan je het wat aanlengen met water maar het moet dik genoeg zijn om op de aubergine te blijven liggen. Bak in een droge koekepan de pijnboompitten tot ze rondom bruin zijn.

Haal de aubergines als ze gaar zijn uit de oven en besmeer ze royaal met het geitenkaasmengsel. Zet weer terug in de oven en laat ze onder de grill in 10 minuten goudbruin kleuren. Gedurende deze tijd maak je van de basilicum, olijfolie en het citroensap in de blender een puree.

Serveer de aubergines op een schaal of per persoon op borden. Strooi de pijnboompitten er over en besprenkel met de basilicumolie. Lekker met een zomerse salade en gegrild vlees naar keuze.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...