Friday, 12 April 2013

Bulgur-quinoasalade met zoete aardappel, feta en munt

Zoete aardappel of bataat: je houdt ervan of je vindt het niet lekker. Een tussenweg is vaak niet mogelijk. Ik ben er al jaren fan van en dat is de schuld van de V&D. Ik werk al een aantal jaren in het centrum van Den Haag en met de lunch wil zo nu en dag wel eens wat anders dan je zelf gesmeerde bammetjes. Zo gingen we natuurlijk wel eens uit lunchen op bijvoorbeeld het Plein of patatjes halen bij de Febo of bij Bram. En als je geen zin hebt in een vette hap dan kan je altijd terecht bij de saladebar van de La Place in de V&D.

Fijn scheppen uit allerlei verschillende schalen totdat je voor jouw de ultieme saladecombinatie hebt gevonden. Heerlijk vers. Tussen de gegrilde courgette en aubergine en tomaat-komkommer salade staat ook meestal een schaal met gegrilde zoete aardappel en vooral die donkere grill strepen en de olijfolie maken het onweerstaanbaar.

Jammer genoeg is de bataat lang niet bij iedereen bekend. En  hoewel Nederlanders bekent staan als aardappeleters hebben we van de zoete aardappel over het algemeen nog maar weinig kaas gegeten. En dat is zonde want het is lekker en ook nog eens zeer voedzaam en gezond. Het bevat veel complexe koolhydraten, vitaminen en een lage glycemische index. De voedingswaarde is dan ook zeer goed, alleen wat kun je er mee? Nou bijvoorbeeld deze heerlijke salade maken!


Bulghur-quinoasalade met zoete aardappel, feta en munt (4 personen)

  • 300 g bulghur
  • 100 g quinoa
  • 1 blokje groentebouillon en 600 ml water
  • 200 ml water
  • 3 grote zoete aardappelen
  • 200 g feta
  • 4 eetlepels munt, grof gesneden
  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • Zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de aardappelen en schil ze eventueel. Snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter dik en leg ze in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en rooster 20-30 minuten tot ze gaar en zacht zijn.

Kook in tussen bulghur in een pan in de groentebouillon gaar in 10-15 minuten. Doe hetzelfde voor de quinoa in een aparte pan en kook het in 200 ml water in ook ongeveer 10-15 minuten gaar. Mix de twee door elkaar in een grote kom en laat afkoelen.

Snijd de gare zoete aardappelschijfjes in kleine stukjes en meng door de bulghur-quinoa mix. Verkruimel de feta er over heen en strooi de munt er overheen. Meng het geheel goed en breng op smaak met de olijfolie, citroensap, zout en peper.




1 comment:

  1. Dat klinkt lekker!! Toevallig vandaag gekocht om eens te proberen.

    ReplyDelete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...