Friday, 23 March 2012

Baba ganoush, heerlijke auberginespread

Tik, tak, tik, tak... Wat gaat de tijd toch snel! We hebben een jubileum. Vorig jaar, op de 23ste maart om precies te zijn, postte ik het eerste berichtje van Kaat's Keuken op het wereld wijde web. Tijd voor een terugblikje op een jaar bloggen. Over het algemeen kan ik zeggen dat het echt heel leuk avontuur is. De reacties van iedereen die maken dat je eigenlijk wel elke dag iets zou willen posten (helaas heb ik daar geen tijd voor). Mijn leercurve op op fotografie gebied is een fraaie stijgende lijn. Mede dankzij de spiegelreflexcamera die ik van Mr.X kreeg en met als hoogte punt de workshop.

Maar er zijn ook dalen, hoe klein ook. Want de druk is hoog als je even een writers- of nog erger een cooking block hebt. Daarnaast zit ik al een tijdje niet erg lekker in mijn velletje. Ik ben al een tijdje moe, humeurig, depri, futloos en gaar. Niet leuk want zo'n beetje alles lijdt er onder. Mijn blog, mijn sociale contacten, mijn werk en ga zo maar door. Dat betekent, volgens mijn psych, dat ik meer moet bewegen (sporten) en me focussen op de positieve dingen in het leven. Lastig als bijvoorbeeld de crisis letterlijk je raakt (Mr. X zit in de bouw).

En daar komt nog bovenop dat de winter niet mijn favoriete jaargetijde is. Al met al heb ik een dringende behoefte aan serotonine, helaas zit dat niet in een potje. Gelukkig is de lente begonnen. En die trakteert mij momenteel op zonnige dagen en een temperatuur van rond de 15 graden, hopen dat dit een goede voorbode is voor een fijne zomer. Vandaar een recept voor een snackje, ook bekend als caviar d’aubergines, dat past bij deze zonnige tijd.


Baba ganoush (lekker veel)

  • 3 middelgrote aubergines
  • 2-3 eetlepels tahin
  • 2 tenen knoflook
  • 1 1/2 theelepel grof zeezout
  • 1/2 citroen, sap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1 verse koriander of peterselie
  • Zout & peper

Verwarm de oven voor op 220 C. Prik de aubergines in met een mesje en leg ze 60 minuten op een rooster in de oven. Haal ze uit de oven en stop in een plastic zak en laat afkoelen. Hierdoor kun je de schil straks beter verwijderen.

In de tussen tijd vijzel je de knoflook tot pulp samen met het zeezout. Haal de aubergines uit de plastic zak en snijd in de lengte door midden. Schrap met een lepel het vruchtvlees uit een van de aubergines en doe dat bij de knoflook in de vijzel. Stamp dit goed door elkaar. Doe dit mengsel daarna over in een blender. Schrap het vruchtvlees uit de overgebleven aubergines en doe in de blender. Voeg hier de tahin, citroensap, olijfolie, cayennepeper, komijn en koriander toe. Pureer het geheel (afhankelijk van je smaak lang of kort) Breng op smaak met zout en peper.

Tip: Serveer er Turks brood of pita's bij.
Tip: Voor een extra rokerige smaak kun je de aubergines ook eerst blakeren boven een gaspit.
var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...