Saturday, 25 February 2012

Lekker workshoppen

Vandaag was de workshop fotografie en styling voor foodbloggers! En leuk dat het was... en super leerzaam. Mijn spiegelreflexcamera was tot op heden een groot mysterie voor me. Meestal nam ik een foto op goed geluk. En soms had mijn SLR een verrassing voor me in petto. Dan wilde hij bijvoorbeeld niet te dichtbij het object. Of de focus was niet op het juiste punt. Ik deed eigenlijk altijd maar wat en paste indien nodig later de kleuren aan, voor zover dat kon.

Maar nu ben ik een verlicht mens. Een tipje van de fotografiesluier is op gelicht. Niet dat ik het nu tot in de puntjes beheers maar ik heb mijn camera wel heel veel beter leren kennen. En dat is erg aangenaam. Ook voor wat betreft de styling zijn er fijne tips gegeven. Zoals het gebruik van bijvoorbeeld wijnglazen, lastig want vaak te hoog en dus moeilijk in beeld te brengen als dicht op je object fotografeert.

Nu moet ik het nog in praktijk gaan brengen zonder begeleiding, ben benieuwd of het me gaat lukken. Gelukkig krijgen we nog een boekje met alle tips en trics zodat we zo nu en dan nog even kunnen spieken. Leuk was het ook om eens de gezichten achter het blog te zien en te horen  wat  hun achtergrond is en waarom ze aan een foodblog begonnen zijn. Door alle goede zorgen van Simone (Jungefrog) en Alexandra (Alexstyling) was het een interessante, leerzame en vooral ook gezellige dag en het smaakt naar meer. Een echte aanrader dus!



En tatadada!!! Zie hier het resultaat, ik ben er best trots op. Nu lekker blijven oefenen.


Thursday, 23 February 2012

Pannekoekjes met geraspte appel, krokante spek en honing

Nog twee nachtjes slapen dan is het eindelijk zover! Dan krijg mijn eerste onderricht in styling en fotografie voor foodbloggers. Toen er begin januari een twitterbericht op het scherm van mijn mobiel voorbij schoof met de oproep voor deelnemer voor de workshop wist ik het meteen. Dat moet ik doen. De foto's die ik nu maak zijn niet per definitie slecht maar het kan altijd beter. En een keer uitgelegd krijgen hoe ik dat kan doen, is natuurlijk nooit verkeerd.

Natuurlijk heb ik er heel veel zin en ik ben zeer benieuwd wat ik er ga leren, zaterdag laat ik jullie de bevindingen weten. Hoe het licht in te zetten en hoe mijn camera te gebruiken maar ook welke spullen te gebruiken voor de aankleding en het opbouwen van een goede foto. Veel van de aankleding valt en staat met het hebben/kopen/lenen van leuke props. En ook daar wordt, tot grote ergernis van mr. X, aan gewerkt. Te vaak sta ik bij de Dille & Kamille, DOK of andere winkel om de bescheiden collectie aan te vullen. Ook zoek ik op markten, antiek of rommel, naar tweedehands of vintage spulletjes.
Al die leuke bordjes, kopjes, mesjes etc. zullen wel van pas gaan komen als ik straks, na afloop van de workshop, helemaal beslagen ten ijs kom. Om zo'n intensieve en met eten gevulde dag door te komen, gaat er niets boven een stevig ontbijt.


Pannenkoekjes met geraspte appel, krokante spek en honing (4 personen)

  • 1 appel, geraspt
  • 250 g bloem
  • zout (mespuntje)
  • 2 eieren
  • 400 ml karnemelk
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 12 plakjes spek
  • Honing
  • Boter

Roer in een beslagkom de bloem, zout en bakpoeder samen met de eieren door elkaar. Voeg beetje bij beetje de karnemelk toe en roer iedere keer goed door tot een glad beslag ontstaat. Roer de appel er door en laat 15 minuten rusten. Doe een beetje boter in een hete pan en bak per drie aan beide kanten goudbruin. Bak in een andere pan de spek uit en laat uitlekken op keukenpapier. Leg per persoon drie pannenkoekjes op een bord en leg er drie plakjes spek bij. Doe wat kleine stukjes boter op de pannenkoekjes en  besprenkel met honing. Serveer direct.


Tip: Je kunt de honing ook vervangen door stroop, Ahorn siroop (Maple syrup) of Golden syrup.

Thursday, 16 February 2012

Naar de Marqt!

Kriebels in je buik als of je voor het eerst een date hebt. Die spanning die je voelt omdat je niet weet wat je te wachten staat. Valt het mee of valt het tegen... En een eerste date is het eigenlijk wel een beetje. Want vandaag is het zo ver, we hebben onze eigen Marqt. Nu hadden we natuurlijk al de o zo beruchte Haagse Mar(k)t. Maar dit is net even andere koek. Ze werken met lokale producenten met liefde voor het ambacht. Hierdoor koop je producten die met aandacht en oog voor de natuur gemaakt zijn. Al sinds de start van deze geweldige, vernieuwende en duurzame supermarktketen kwam ik Marqt geregeld in artikelen tegen, onder andere in de Elle eten of de Delicious., en nu hebben ze dus een Haagse stek. En ja hoor, ik ben verliefd!

Nog leuker ze zitten bij mij om de hoek :), super centraal in de oude Meddenswinkel op de Hofweg 11. De winkel is prachtig met een ruwe industriele uitstraling dat maakt duidelijk dat biologisch en duurzaam ook echt hip en trendy is. Je krijgt, ondanks de prachtige lokale producten, een waar metropolitisch gevoel. Het is alsof je in een uberhippe winkel in Londen terecht bent gekomen, waar bijvoorbeeld Daylesford, een vergelijkbaar fenomeen, al wat langer bekend is. Dat wordt (h)eerlijk shoppen. Een warm  en culinair welkom in de Residentie, Marqt!


Sunday, 5 February 2012

Jachtschotel; de luie variant

Afgelopen vrijdagmiddag vroeg ik aan mr. X wat hij wilde eten die avond. 'Doe maar iets lekkers, iets stevigs' was het antwoord, 'Ja, die Engelse ovenschotel die je een tijd geleden hebt gemaakt, zo iets'. Lastig, lastig want de Britten hebben behoorlijk wat ovenschotels op hun repertoire. Bedoelde hij dan een Steak and Guinness pie, zo eentje met een deegdakje? Of een shepard's pie met een aardappelpureedakje. Of iets zoals Toad in the hole??? Ik bleef ietwat confuus achter. Toen kwam gelukkig het hoge woord eruit: 'En ik heb zin in aardappelpuree.'

Problem solved! Met aardappelpuree dus. Dus in plaats van een cottage of sheperd's pie een geweldige klassieker van eigen bodem: Jachtschotel. Een heerlijke robuuste schotel, uitstekend voor de koude winterdagen. De naam Jachtschotel komt voort uit het feit dat voor de vleescomponent eigenlijk wild, zoals hert of haas, werd gebruikt. Dit is echter in de loop der jaren veelal vervangen door rund, zo ook in dit recept, het is namelijk altijd voor handen. Vandaar de toevoeging luie variant.

Jachtschotel is op en top comfort food. Maar daarnaast is dit er ook eentje in de categorie slow food
en de bereiding vergt tijd en aandacht. Dus als je, net als ik, aan het eind van de middag besluit dit te maken, hou er dan rekening mee dat je pas ver na negenen aan tafel zet. Iets wat ik zelf niet zo problematisch vind maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Beter is om dit gerecht in de ochtend, bijvoorbeeld in het weekend, op het vuur te zetten zodat het een lange tijd kan sudderen. Het kan ook prima van tevoren worden bereidt zodat het 's avonds alleen nog in de oven hoeft.



Jachtschotel (6 personen)

  • 900 g runderriblappen
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepelolie
  • 100 g boter
  • 3 uien, gesnipperd
  • 10 jeneverbessen
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 ml rode wijn
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • Zout en peper 

    Voor de aardappelpuree
    • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild
    • 1 pastinaak, geschild en in blokjes
    • 100 ml  melk, warm!
    • 100 g boter
    • 100 ml creme fraiche
    • Peper & zout & nootmuskaat
    • 1 appel, in plakken
    • evt. 1 beschuit of 2 eetlepels paneermeel 

      Snij het vlees in kleinen stukken. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de bloem toe, roer goed door en laat even goed mee bakken. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en (versgemalen) peper.

      Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer even goed door. Vul indien nodig aan met water tot het vlees bijna onderstaat. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 3 1/2 uur op een laag vuur sudderen. Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg na een uur sudderen de appelstroop, het bouillonblokje en het ontbijtkoek toe.Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat water toe. De stoof is klaar als het vlees gaar is en er een lichtgebonden saus is ontstaan.

      Kook de aardappel  en pastinaak gaar in 20 minuten en pureer ze met een pureeknijper of een stamper. Voeg de warme melk, boter en crème fraîche toe en roer goed door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels uit de pan met stoofvlees. Schep het vlees en het stoofvocht in de schaal en bedek het met een laagje aardappelpuree. Leg daarop de plakken appel en bestrooi met de verkruimelde beschuit. Zet de jachtschotel ongeveer 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.


      Tip: Vervang de runderriblap voor herten- of hazenpoulet of een combi voor een echte Jachtschotel.
      Tip: Lekker met rode kool of een frisse salade

      Wednesday, 1 February 2012

      Erwtensoep a.k.a. snert

      Het moest er natuurlijk van komen. Met temperaturen die overdag soms ver onder het nulpunt blijven hangen, schaatskoorts die weer in alle hevigheid los barst in heel Nederland dan kunnen wij culi-Kaaskoppen nog maar aan een ding denken. Neen, niet de Elfstedentocht. Erwtensoep uiteraard! Ook bekend onder de naam Snert. Echte winterkost en steevast te vinden in de Koek-en-zopiekraam op en bij het ijs.

      Het is toch een gek fenomeen die schaatskoorts en ik ben er zelf niet heel erg vatbaar voor. Die koorts bedoel ik dan. Erwtensoep daarentegen is iets wat mij wel in vervoering brengt, al zodra de dagen frisser en korter worden. Maar het is iets in de lucht, denk ik, waardoor het met dit prachtige koude vriesweer nog veel lekkerder smaakt. En, ik beken, ik lust hem zelfs uit blik, dan wel liefst Unox of van ons aller Ap. Maar niets maar dan ook niets haalt het bij zelfgemaakt. Heerlijk om mee op te warmen na een strand-, boswandeling of een schaatstocht voor de ijsfanaat.


      Erwtensoep (6 personen)

      • 500 g spliterwten
      • 600 g krabbetjes (spareribs) of hamschijf
      • evt. 100 g zuurkoolspek
      • 2 liter water
      • 4 blokjes groentebouillon
      • 1 laurierblaadje
      • 2 grote uien
      • 1 winterwortel
      • 1 kleine knolselderij
      • 1 grote prei
      • 1 bosje bladselderij
      • 1 HEMA-rookworst
      • Peper & zout

        Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng het water met de erwten krabbetjes, (spek) en het laurierblaadje aan de kook. Schuim regelmatig af. Laat ongeveer 30 minuten koken. Blijft het kookvocht erg troebel, schep dan eventueel na enkele minuten vlees en erwten uit de pan, en zet opnieuw op met schoon water.

        Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken snijd je de schil van de knolselderie en snijd in blokjes, schrap de winterwortel schoon en snijd ook deze in blokjes. Snijd de preien in de lengte door de midden en snij in reepjes. Spoel die schoon onder de kraan en laat uitlekken. Schil de uien en snipper ze grof.
        Doe de schoongemaakte groenten in de pan samen met de bouillonblokjes, en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken).

        Haal het vlees uit de pan en haal het vlees van de botten. Snijd het eventueel fijn. (Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes). Doe het vlees terug in de pan. Verwijder het laurierblaadje. Was de bladselderij, snijd de blaadjes grof. Voeg de rookworst toe en laat nog 20 minuten mee verwarmen. Op het laatst gaat de bladselderij erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en zout. Voor het serveren haal je de worst eruit en snij deze in plakjes en doe terug in de soep.


        Tip: Maak een dag van tevoren dan is ie namelijk veel lekkerder als je hem gaat eten.
        Tip: Om het helemaal af te maken serveer je er roggebrood met katenspek en mosterd bij. Hollandser kan niet!
        var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...