Dat gaf de burger moed. Echter deze hereniging is ook al wel weer een jaar of vier geleden. En tot vandaag (schaamrood op de kaken) heb ik het bietje nog niet in mijn keuken uitgenodigd. Geheel onterecht want het bietje is bezig met een heuse comeback. Pesto, hummus, puree, stamppot, soep of carpaccio. Je kunt ze koken, poffen, smoren. Deze keer een heerlijke salade en de belofte om deze verwaarloosde vriendschap te weer nieuw leven in te blazen.
Salade met rode biet, geitenkaas en geroosterde hazelnoten (2 personen)
- 100 g gemengde sla
- 2 voorgekookte bietjes, geschild
- 100 g gerookte spekjes
- 50 g geitenkaas
- 25 g hazelnoten
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2 eetlepel sherryazijn
- 1/2 eetlepel balsamico
- 1/2 theelepel tijm
- 1 mespunt chilivlokken
- Zout & peper
Bak de spekjes uit tot ze krokant zijn. Hak de hazelnoten grof en rooster in een warme pan tot ze bruin en knapperig zijn. Snij de bietjes in blokjes. Verdeel over de beide borden de gemengde sla en verdeel hier de bietjes over. Doe hetzelfde met de spekjes en verbrokkel de geitenkaas er over. Besprenkel de borden met de olie en azijn en breng op smaak met de tijm, chili en zout en peper. Strooi de hazelnoten er over en serveer.
Tip: Voor een extra lekker bietje zou ook ongekookte kunnen kopen en deze in de oven poffen. Je hebt wel wat geduld nodig: omwikkel de bietjes luchtig met aluminiumfolie. Doe nog wat olijfolie, tijm en zeezout in de pakketjes en maak de pakketjes goed dicht. Leg 1,5 uur in de oven op 160 graden.