Sunday, 5 February 2012

Jachtschotel; de luie variant

Afgelopen vrijdagmiddag vroeg ik aan mr. X wat hij wilde eten die avond. 'Doe maar iets lekkers, iets stevigs' was het antwoord, 'Ja, die Engelse ovenschotel die je een tijd geleden hebt gemaakt, zo iets'. Lastig, lastig want de Britten hebben behoorlijk wat ovenschotels op hun repertoire. Bedoelde hij dan een Steak and Guinness pie, zo eentje met een deegdakje? Of een shepard's pie met een aardappelpureedakje. Of iets zoals Toad in the hole??? Ik bleef ietwat confuus achter. Toen kwam gelukkig het hoge woord eruit: 'En ik heb zin in aardappelpuree.'

Problem solved! Met aardappelpuree dus. Dus in plaats van een cottage of sheperd's pie een geweldige klassieker van eigen bodem: Jachtschotel. Een heerlijke robuuste schotel, uitstekend voor de koude winterdagen. De naam Jachtschotel komt voort uit het feit dat voor de vleescomponent eigenlijk wild, zoals hert of haas, werd gebruikt. Dit is echter in de loop der jaren veelal vervangen door rund, zo ook in dit recept, het is namelijk altijd voor handen. Vandaar de toevoeging luie variant.

Jachtschotel is op en top comfort food. Maar daarnaast is dit er ook eentje in de categorie slow food
en de bereiding vergt tijd en aandacht. Dus als je, net als ik, aan het eind van de middag besluit dit te maken, hou er dan rekening mee dat je pas ver na negenen aan tafel zet. Iets wat ik zelf niet zo problematisch vind maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen. Beter is om dit gerecht in de ochtend, bijvoorbeeld in het weekend, op het vuur te zetten zodat het een lange tijd kan sudderen. Het kan ook prima van tevoren worden bereidt zodat het 's avonds alleen nog in de oven hoeft.



Jachtschotel (6 personen)

  • 900 g runderriblappen
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepelolie
  • 100 g boter
  • 3 uien, gesnipperd
  • 10 jeneverbessen
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 ml rode wijn
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • Zout en peper 

    Voor de aardappelpuree
    • 1 kilo kruimige aardappelen, geschild
    • 1 pastinaak, geschild en in blokjes
    • 100 ml  melk, warm!
    • 100 g boter
    • 100 ml creme fraiche
    • Peper & zout & nootmuskaat
    • 1 appel, in plakken
    • evt. 1 beschuit of 2 eetlepels paneermeel 

      Snij het vlees in kleinen stukken. Laat in een braadpan de olie en de helft van de boter heet worden en bak hierin het vlees goudbruin. Schep de spekblokjes en de gesnipperde uien erbij en laat ze even meebakken tot de spekjes lichtbruin kleuren. Voeg de bloem toe, roer goed door en laat even goed mee bakken. Voeg de kruidnagels, de jeneverbessen en de laurier toe en breng het gerecht op smaak met zout en (versgemalen) peper.

      Schenk de rode wijn bij het vlees in de pan en roer even goed door. Vul indien nodig aan met water tot het vlees bijna onderstaat. Plaats de deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 3 1/2 uur op een laag vuur sudderen. Roer het vlees regelmatig door om aanbranden te voorkomen. Voeg na een uur sudderen de appelstroop, het bouillonblokje en het ontbijtkoek toe.Voeg, wanneer het vocht te veel verdampt en het vlees nog niet gaar is, wat water toe. De stoof is klaar als het vlees gaar is en er een lichtgebonden saus is ontstaan.

      Kook de aardappel  en pastinaak gaar in 20 minuten en pureer ze met een pureeknijper of een stamper. Voeg de warme melk, boter en crème fraîche toe en roer goed door. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm de oven voor op 220 °C. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels uit de pan met stoofvlees. Schep het vlees en het stoofvocht in de schaal en bedek het met een laagje aardappelpuree. Leg daarop de plakken appel en bestrooi met de verkruimelde beschuit. Zet de jachtschotel ongeveer 20 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.


      Tip: Vervang de runderriblap voor herten- of hazenpoulet of een combi voor een echte Jachtschotel.
      Tip: Lekker met rode kool of een frisse salade

      3 comments:

      1. Jachtschotel is een gerecht wat ik nog steeds een keer wil maken. Je geeft me een duwtje in de rug met dit recept!

        ReplyDelete
      2. @Nell Nijssen zeker maken die Jachtschotel. Het is een werkje maar dan heb je ook wel iets super lekkers. Neem dat maar van mij aan :) Succes in de keuken!

        ReplyDelete
      3. Jachtschotel maar die jeneverbessen vind ik altijd een crime vooral als er kinderen mee eten :-(

        ReplyDelete

      var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...