Wednesday, 1 February 2012

Erwtensoep a.k.a. snert

Het moest er natuurlijk van komen. Met temperaturen die overdag soms ver onder het nulpunt blijven hangen, schaatskoorts die weer in alle hevigheid los barst in heel Nederland dan kunnen wij culi-Kaaskoppen nog maar aan een ding denken. Neen, niet de Elfstedentocht. Erwtensoep uiteraard! Ook bekend onder de naam Snert. Echte winterkost en steevast te vinden in de Koek-en-zopiekraam op en bij het ijs.

Het is toch een gek fenomeen die schaatskoorts en ik ben er zelf niet heel erg vatbaar voor. Die koorts bedoel ik dan. Erwtensoep daarentegen is iets wat mij wel in vervoering brengt, al zodra de dagen frisser en korter worden. Maar het is iets in de lucht, denk ik, waardoor het met dit prachtige koude vriesweer nog veel lekkerder smaakt. En, ik beken, ik lust hem zelfs uit blik, dan wel liefst Unox of van ons aller Ap. Maar niets maar dan ook niets haalt het bij zelfgemaakt. Heerlijk om mee op te warmen na een strand-, boswandeling of een schaatstocht voor de ijsfanaat.


Erwtensoep (6 personen)

  • 500 g spliterwten
  • 600 g krabbetjes (spareribs) of hamschijf
  • evt. 100 g zuurkoolspek
  • 2 liter water
  • 4 blokjes groentebouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 2 grote uien
  • 1 winterwortel
  • 1 kleine knolselderij
  • 1 grote prei
  • 1 bosje bladselderij
  • 1 HEMA-rookworst
  • Peper & zout

    Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng het water met de erwten krabbetjes, (spek) en het laurierblaadje aan de kook. Schuim regelmatig af. Laat ongeveer 30 minuten koken. Blijft het kookvocht erg troebel, schep dan eventueel na enkele minuten vlees en erwten uit de pan, en zet opnieuw op met schoon water.

    Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken snijd je de schil van de knolselderie en snijd in blokjes, schrap de winterwortel schoon en snijd ook deze in blokjes. Snijd de preien in de lengte door de midden en snij in reepjes. Spoel die schoon onder de kraan en laat uitlekken. Schil de uien en snipper ze grof.
    Doe de schoongemaakte groenten in de pan samen met de bouillonblokjes, en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stukkoken).

    Haal het vlees uit de pan en haal het vlees van de botten. Snijd het eventueel fijn. (Haal het zwoerd van het spek als dat eraan zit, snijd het spek in blokjes). Doe het vlees terug in de pan. Verwijder het laurierblaadje. Was de bladselderij, snijd de blaadjes grof. Voeg de rookworst toe en laat nog 20 minuten mee verwarmen. Op het laatst gaat de bladselderij erdoor. Proef, maak op smaak af met peper en zout. Voor het serveren haal je de worst eruit en snij deze in plakjes en doe terug in de soep.


    Tip: Maak een dag van tevoren dan is ie namelijk veel lekkerder als je hem gaat eten.
    Tip: Om het helemaal af te maken serveer je er roggebrood met katenspek en mosterd bij. Hollandser kan niet!

    0 reacties:

    Post a Comment

    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...