zondag 29 januari 2012

Salade met rode biet, geitenkaas en geroosterde hazelnoten

Bietjes, een van de weinige groente waar vroeger mijn haar rechtovereind van ging staan. Als dit in het ouderlijk huis op tafel kwam zat ik steevast te gruwelen. Maar wijsheid komt met de jaren, zeggen ze. En geldt ook voor mijn acceptatie van en waardering voor het rode bietje. De eerste keer dat na lange tijd onze wegen weer kruisten staat me nog goed bij. De ontmoeting was in La Diva, een klein maar uitstekend restaurant in Leiden. En de hereniging was tot mijn verrassing uiterst aangenaam.

Dat gaf de burger moed. Echter deze hereniging is ook al wel weer een jaar of vier geleden. En tot vandaag (schaamrood op de kaken) heb ik het bietje nog niet in mijn keuken uitgenodigd. Geheel onterecht want het bietje is bezig met een heuse comeback. Pesto, hummus, puree, stamppot, soep of carpaccio. Je kunt ze koken, poffen, smoren. Deze keer een heerlijke salade en de belofte om deze verwaarloosde vriendschap te weer nieuw leven in te blazen.



Salade met rode biet, geitenkaas en geroosterde hazelnoten (2 personen)

  • 100 g gemengde sla
  • 2 voorgekookte bietjes, geschild
  • 100 g gerookte spekjes
  • 50 g geitenkaas
  • 25 g hazelnoten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel sherryazijn
  • 1/2 eetlepel balsamico
  • 1/2 theelepel tijm
  • 1 mespunt chilivlokken
  • Zout & peper

Bak de spekjes uit tot ze krokant zijn. Hak de hazelnoten grof en rooster in een warme pan tot ze bruin en knapperig zijn. Snij de bietjes in blokjes. Verdeel over de beide borden de gemengde sla en verdeel hier de bietjes over. Doe hetzelfde met de spekjes en verbrokkel de geitenkaas er over. Besprenkel de borden met de olie en azijn en breng op smaak met de tijm, chili en zout en peper. Strooi de hazelnoten  er over en serveer.


Tip: Voor een extra lekker bietje zou ook ongekookte kunnen kopen en deze in de oven poffen. Je hebt wel wat geduld nodig: omwikkel de bietjes luchtig met aluminiumfolie. Doe nog wat olijfolie, tijm en zeezout in de pakketjes en maak de pakketjes goed dicht. Leg 1,5 uur in de oven op 160 graden.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Pin It button on image hover
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...