Thursday, 19 January 2012

Mestreechs Zoervleis; Limburgs stoofvlees

Het is gruwelweer oftewel grijs, grauw, koud en nat winterweer en dat vraagt om stoofpotjes. En die komen in vele soorten en smaken. Vlees, vis, gevogelte of groente stoofjes het kan allemaal. Maar wat kies je dan Gentse stoverij, een Irish stew, of iets Fransigs als Coq-au-vin of Boeuf bourguignon of toch eentje van Nederlandse bodem? Zoals bijvoorbeeld Hachee. Maar nee, ik wilde er graag frieten bij eten. En bij frieten hoort zoervleis. Mestreechs zoervleis!

Zuurvlees (Zoervleis) is een Limburgsstreekgerecht, dat wordt bereid met paardenvlees (maar als ik dat zou doen dan vrees ik dat Mr. X mij de deur uitzet). Omdat dit wat lastiger te krijgen is kan het ook met rundvlees of hachee gemaakt worden. De naam: Zuurvlees, komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet. Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek (ontbijtkoek) en stroop. Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg gegeten, veelal bij frieten of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen (friet mèt sajs), maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen.(bron:www.vastelaovendinlimburg.nl)

De basis van dit recept komt uit  het
Ierste Mestrechter Kookbook maar ik heb het hier en daar wat aangepast. Uiteraard serveer je hier frieten en mayonaise bij. Maar ook een fijne en frisse groene salade en wat appelmoes niet te vergeten. En als je wat overhoudt, de volgende dag is het nog veel lekkerder!

Mestreechs zoervleis (voor 2 maar eigenlijk 4 personen)


  • 600 g runderriblappen
  • 4 grote uien, grof gesneden
  • 150 ml azijn
  • 300 ml water
  • 4 kruidnagels
  • 2 laurierbladen
  • 5 peperkorrels
  • 3 eetlepels appelstroop
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 25 gram boter
  • Zout & peper

Wrijf het vlees in met zout en peper en snij het in stukjes van 3 bij 3 cm. Marineer het minimaal 24 uur in de azijn gemengd met het water, het zout, de peper, laurierblad en de kruidnagels. Smoor in een braadketel de uien in de boter goudgeel en leg ze dan even apart. Haal het vlees uit de marinade, droog het en bak het in diezelfde boter bruin. Doe de uien bij het vlees en zoveel marinade dat het vlees net onder staat. Roer de stroop erdoor, de fijn gemaakte ontbijtkoek, de suiker en laat het vlees op een laag pitje pruttelen totdat het gaar is, d.w.z. tot het bijna uit elkaar valt. Op smaak maken met peper en zout.


Tip: Laat het potje zo lang mogelijk, maar tenminste 3,5 uur, stoven. Daar wordt het alleen maar lekkerder van.
Tip: Laat suddervlees nooit koken, daar wordt het taai van! Zet het dus op een heel laag pitje of een sudderplaatje.

5 comments:

  1. oooh dit ga ik zeker een proberen.
    In belgie is paardenvlees geen probleem om te krijgen, dus kan ik meteen het orgineel klaarmaken!

    ReplyDelete
  2. @Silke Ja, datis bourgondisch Belgie. Toch een groot verschil met Holland :)Gister de restjes opgegeten en het was nog lekkerder :D

    ReplyDelete
  3. heb ik gemaakt, in de veronderstelling dat er nog wat overbleef.
    maar de pan kon zo de kast weer in, was helemaal leeg. hardstikke lekker

    ReplyDelete
  4. Geweldig, dit recept lijkt heel veel op dat uit mijn jeugd.
    Wij maakten het altijd met paardenvlees.
    Mijn ouders hadden het gekregen van vrienden uit Limburg, maar in de loop der jaren zijn we waren het recept kwijt geraakt :-(

    Ga het dit weekend maken, heb er nu al zin in.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Denise,
      Is het recept bevallen??? Ik ga het binnenkort ook weer eens maken, lekker met frieten en een salade :)

      groetjes, Kathalijne

      Delete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...