Sunday, 15 January 2012

Franse uiensoep met peer-gorgonzolatoast

Als je regelmatig mijn blog leest ben je waarschijnlijk iemand die (in meer of mindere mate) geïnteresseerd is in culinaire aangelegenheden. In ieder geval vind je het leuk om te koken en zoek je geregeld een lekker recept via het internet of wellicht volg je meerdere foodblogs. Naast culi-blogs zijn er ook een aantal smakelijke online foodmagazines.

Eentje waar al een tijdje groot fan van ben is ZTRDG! Wat mij betreft ongeëvenaard in Nederland. Ze hebben een prachtige eenvoudige lay-out, mooie foto's en goede verhalen over de gezichten achter het product. Uit alles blijkt een grote passie voor alles food-gerelateerd. Geen wonder dat er al een tijdje op mijn to-do lijst het volgende prijkt: een ZTRDG-recept namaken/aanpassen en op de ZTRDG-facebook pagina posten. Bij deze mijn versie van een Frans uitje!


Franse uiensoep met peer-gorgonzolatoast (4 personen)

  • 500 g uien
  • 40 g boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 liter groentebouillon (van tablet)
  • 1 theelepel verse tijm
  • 50 ml congnac
  • Zout en peper

    Toast
    • 4 sneetjes stokboord
    • 4 partjes peer
    • 40 g gorgonzola
    • 1 eetlepel olijfolie

    Maak de uien schoon en snijd ze in ringen of partjes, net wat je leuk vindt. Zoek van de schillen van de ui een paar mooie schone uit en doe deze in een stukje dichtgebonden kaasdoek. Smelt de boter in een soeppan en voeg daar de uien en tijm aan toe. Laat dit met een deksel op de pan 20 minuten zachtjes stoven tot de uien goed glazig en zacht zijn. Voeg dan de bloem toe en bak even mee. Blus af met de cognac en voeg dan de bouillon toe. Doe het buideltje met uienschillen in de pan en laat 30 minuten zachtjes koken. De schil zorgt voor een mooie "gouden" kleur van de soep. Verwijder de schillen en breng op smaak met zout en peper.

    Voor de toast bak je in een met wat olijfolie de sneetjes brood aan beide kanten bruin. Bak de partjes peer aan tot ze zacht zijn. Leg de peer op de sneetjes en bestrooi met de gorgonzola en laat even smelten. Leg eventueel even onder een hete grill en gratineer. Schep de soep in grote kommen en leg de toast in de soep. Serveer direct.


    Tip: De uienschillen mee laten trekken in een theezakje of een thee-ei voor losse thee werkt ook goed!

    2 comments:

    1. Ik heb afgelopen zondag ook uiensoep gemaakt. Ik hou van die heel donkere uiensoep.

      Maar die peer met gorgonzola erbij is wel een leuke afwisseling.
      :)

      ReplyDelete
    2. @Es
      Die donkere is ook altijd lekker! Deze versie, uit Lyon heb ik me laten vertellen, is niet alleen qua kleur lichter maar valt ook iets minder zwaar.

      ReplyDelete

    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...