Saturday, 31 December 2011

Garnalenragout en croûte

Het laatste avondmaal. Nou ja, die van 2011 dan. Met deze heerlijke garnalenragout verstopt onder dakje van bladerdeeg is het alsof je een cadeautje krijgt zo op de laatste dag van het jaar. Vorig jaar kerst was het als voorgerecht een onderdeel van het kerstmenu maar deze keer als lichte hoofdmaaltijd, ook doet ie het goed als lunchgerecht. Serveer hem dan met een frisse salade.

En nu de laatste uren langzaam wegtikken ga je toch terugkijken. 2011: een jaar waarin veel is gebeurd, leuk: een blog begonnen, een nieuw fototoestel gekregen, begonnen met twitteren, een stijgende lijn in het aantal bezoekers van Kaat's Keuken, vakanties in België, Zwitserland en Cyprus, een zwangere broer, een hele fijne decembermaand. Maar ook minder leuk: crisis overal maar vooral ook direct merkbaar voor ons in de bouw (mister X. is/was architect), overlijden van het paardje van mr. X, nare berichten (over o.a. ziekte) in de directe vriendenkring, eigen werk dat niet mee werkt en vooral zoeken naar wat wil ik.

Ik ben benieuwd wat 2012 gaat brengen. Hopelijk wat licht aan het eind van de crisistunnel (en dan graag ook in de bouwsector!). Maar ongetwijfeld komen er weer vele mooie momenten en mooie recepten om te delen. Voor nu een knallend uiteinde en een hoopvol, gezond, gelukkig en boven al culinair 2012!


Garnalenragout en croûte (4 personen)

  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 300 ml melk
  • 100 ml water
  • 3/4 blokje visbouillon
  • 1 eidooier
  • 200 g Hollandse garnalen
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 1 eetlepel verse dille, fijngesneden
  • 4 eetlepels geraspte oude kaas
  • Zout & peper
  • 4 plakjes bladerdeeg

Smelt de boter in een pan en roer de bloem er bij tot een papje. Laat dit 2 minuut goed pruttelen. Doe beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat. Voeg dan het water en het bouillonblokje toe en roer het geheel goed door tot het blokje is opgelost. Haal van het vuur en roer vervolgens de eidooier er door en daarna de garnalen. Voeg de sherry en dille toe en roer weer door. Breng op smaak met zout en peper

Verdeel over vier ramekins (soufflébakjes) en bestrooi met wat geraspte kaas. Dek de bakjes af met de plakjes bladerdeeg en druk de randjes goed aan. Zet in een voorverwarmde oven op 200 C voor 15 minuten of tot de bladerdeeg gaar is en mooi bruin is.


Tip: Om de ragout een frisse ondertoon te geven kan je een eetlepel citroen- of limoensap er doorheen roeren.
Tip: Bestrijk het bladerdeeg met wat eiwit voor een mooie glans  op het dakje als het uit de oven komt

Tuesday, 27 December 2011

Winterse warme witte chocolademelk

Eigenlijk ben ik er een beetje te laat mee maar het liep de afgelopen dagen net even anders dan gepland. Op tijd begonnen met voorbereiden maar toch, door een toet die maar niet wilde opstijven, kom je uiteindelijk in tijdnood. Dus het goede voornemen om beide kerstdagen een recept te posten is gesneuveld. Een van die recepten was deze heerlijke chocolademelk.

Vanwege de witte chocolade, sinaasappel, kruidnagel en kardemom krijgt het toch de prachtige naam: "Dreaming of a White Christmas"-chocolademelk. En dat moet best kunnen zo op 3de kerstdag. Door de witte choco wordt het een rijke volle chocolademelk die fluweelzacht aanvoelt. En met de zachte tonen van sinaasappel, kruidnagel en kardemom wordt het net even volwassener en frisser. Het geeft dan ook een warm, rijk en kerstig gevoel. En voor de liefhebber kan er natuurlijk ook nog een drupje rum in. Enjoy!


"Dreaming of a White Christmas"-chocolademelk  (1 persoon)

  • 1 beker volle melk
  • 1 kardemompeul
  • 1 kruidnagel
  • Schil van een halve sinaasappel
  • 50 g witte chocolade

Doe de melk in een steelpannetje en verwarm met de kardemom, kruidnagel en sinaasappel tot het kookt. Laat het geheel 2 minuten trekken. Voeg de chocolade toe en roer goed door tot de chocolade gesmolten is. Kook nog 1 minuut en verwijder de sinaasappel, kardemom en kruidnagel. Giet de melk in de beker en garneer eventueel met stijfgeslagen slagroom en wat witte chocolade krullen.

Sunday, 25 December 2011

Merry Christmas!

't Wordt donkerder en donkerder, de dagen worden korter. Een van de liedjes die ik vroeger zong zo vlak voor de kerst. Ja, ja hier maar weer eens een bekentenis, ik heb vroeger gezongen in een kerkkoor. Al begrijp ik niet waarom want zingen is niet helemaal mijn ding.

refrein:
't Wordt donkerder en donkerder, de dagen worden korter.
De aarde rust en wacht op wat er komen gaat.
De zon is met vakantie en de wind komt hier logeren.
De regen tikt zijn herfstlied op de straat.
 
Maar binnen is het warm, er komen fijne dagen.
Het donker is niet altijd akelig en naar.
Dat donker boze dromen brengt is lang niet altijd waar.

refrein.

Al duurt het wachten lang, je wil zo graag naar buiten.
Doordat het zolang duurt verlang je dat steeds meer.
Ja, dat je naar het licht verlangt dat merk je keer op keer.

refrein.

En als je straks gaat slapen doe gerust je ogen dicht.
Je bent toch niet alleen en na het donker wordt het licht.

Het liedje geeft heel goed het gevoel weer wat ik heb in deze donkere dagen. En ik snak dan ook alweer naar het voorjaar, helaas nog even volhouden. Maar gelukkig halen we met kerst warmte, licht en gezelligheid in huis en verwennen we onszelf met heerlijk eten. Uiteraard is er dit jaar ook weer een kerstmenu geklust en in de aankomende tijd zal ik een paar recepten hiervan prijsgeven. Alvast voor volgend jaar zullen we maar zeggen. Maar wachten tot volgend jaar kerst hoeft natuurlijk niet omdat ze zo ook lekker zijn vooral om jezelf en anderen te trakteren in deze donkere en koude dagen. 


Kerst 2011

Amuse
Mousse van paté van de haas met cranberrycompote

Voorgerecht
Romige paddenstoelensoep

Tussengerecht
Spoom van prosecco met limoenijs

Hoofdgerecht
Hertenbiefstuk met portsaus
Aardappelpuree
Stoofpeertjes

Nagerecht
Witte chocolade charlotte

Sunday, 18 December 2011

Hartige wentelteefjes

Vandaag even een snel, makkelijk en lekker recept voor tussen de kerstdiners door. Ik heb er dit jaar vier, kerstdiners. Twee daarvan waren dit weekend, vrijdag en zaterdag, dus nog twee te gaan. Het was dus weer een goed gevuld weekend en de buikjes zijn weer rond. Vanochtend toch maar even uitgeslapen om bij te komen van al het feestgedruis. Niets is fijner dan een stevig ontbijt na een avond met vele alcoholische versnaperingen. Vandaar deze smakelijke hartige wentelteefjes, zo gemaakt en toch een tikje feestelijk door de zalm en de ham.

Het wentelteefje is bij de meesten wel bekend in de zoete variant; kaneel met suiker: moeder aller wentelteefjes. Al wordt er ook wel geëxperimenteerd met bijvoorbeeld krentenbrood of suikerbrood of een teefje met appel, banaan of anderen vruchten. Ik ben echter geen zoete kauw dus voor mij graag een hartige versie. Dus trek de koelkast open kijk welke exquise combinaties je kan maken. Het een fijne manier om restjes op te maken van oud brood, dat beetje overgebleven gerookte zalm of ham. En ondanks het "left-over"-karakter kun je best nog culinair verantwoorde wentelteefjes maken. Hier al vast twee varianten.

Hartige wentelteefjes (2 personen)

  • 4 sneetjes (oud) wit casinobrood
  • 3 plakjes rauwe ham
  • 2 plakken gerookte zalm
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk
  • Peper & zout
  • Boter

Honing-mosterdsaus
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1/2 theelepel Dyon mosterd
  • 2 theelepels honing

Limoen-dille mayonaise
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel verse dille

Klop in een diep bord het ei en de melk door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Maak de honing-mosterdsaus en limoen-dille mayonaise door in aparte kommetjes voor beiden de ingrediënten door elkaar te roeren. Besmeer twee boterhammen met de honing-mosterdsaus en beleg een daarvan met de rauwe ham. Leg de tweede boterham met de besmeerde kant op de ham.

Doe wat boter in een koekenpan en verwarm. Haal de sandwich aan beide kanten door het eimengsel en bak aan beide kanten goud bruin in de koekenpan. Doe hetzelfde met de over gebleven boterhammen en de zalm en de limoen-dille mayonaise. Serveer meteen.

Monday, 12 December 2011

Köttbullar: beter bekend als Zweedse gehaktballetjes

Het is druk de laatste tijd. Met werk en met privé. Niet alleen vanwege de feestmaand maar ook omdat er momenteel twee huishoudens worden samengevoegd. Dat betekent opruimen, uitmesten, verplaatsen, weggooien en spullen verkopen via marktplaats. Maar ook herinrichten en nieuwe meubels kopen. Dus inspiratie opdoen in tijdschriften, boeken en langs woonwinkels zoals Loods5 en natuurlijk is er geen ontkomen aan de IKEA.

Bij de Zweedse meubelgigant aangekomen moet er na een ongemakkelijk geschuifel langs Billy's, Malmen, Klippans toch nog even een pauze worden ingelast. Om ons daarna door de jungle met servies, kussenslopen en allerhande woonaccessoires een weg te banen naar de kassa. Gelukkig zit het "restaurant", al is het eten eerder van kantineniveau, precies halverwege deze exercitie, tijd voor köttbullar! Heerlijk en natuurlijk met alles er op en eraan. Ik vind ze dus al lekker uit deze gaarkeuken maar hoe lekker zijn ze dan wel niet als je ze zelf maakt. Hier het recept voor home-made Zweedse gehaktballen met roomsaus.



Köttbullar med gräddsås (2 personen)

Voor de gehaktballetjes
  • 4 eetlepels boter
  • 500 g half om half gehakt
  • 1 kleine ui, zeer fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1-2  eetlepels piment
  • Peper & zout

Voor de roomsaus
  • 4 eetlepels bloem
  • 250 ml room
  • 200 ml volle melk
  • 1 runder- of vleesbouillonblokje
  • 1 eetlepel sojasaus
  • evt. zout en peper naar smaak

Doe voor de gehaktballen het gehakt, de ui, het ei, de paneermeel, het piment en peper en zout in een kom en meng goed. Draai balletjes ter grote van een golfballetje. Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin de balletjes in 10-12 minuten gaar. Haal de balletjes uit de pan en zet apart.

Voeg aan het overgebleven bakvet de bloem toe en roer goed. Laat zachtjes 1 minuut zachtjes bakken om de meelsmaak te verwijderen. Voeg beetje bij beetje de room toe en roer iedere keer goed glad. Doe dit tot alle room is opgenomen. Doe het zelfde met de melk tot er een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje en sojasaus toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en indien nodig zout. Doe de balletjes terug in de pan en warm nog even door en serveer in een grote schaal. Heerlijk met aardappelpuree en bijvoorbeeld broccoli. Serveer met lingonberrysaus van IKEA of cranberry compote.

Monday, 5 December 2011

Speculaasbrokken

De sint is dit jaar erg geschrokken
er is iets mis met de speculaasbrokken

Het was laatst zelfs in het journaal
de brokken van de plaatselijke super die zijn het niet helemaal

Ze zouden niet naar echte speculaas smaken
het is dan ook eigenlijk beter ze zelf te maken

Of uiteraard van de bakker op de hoek
ook dat is andere en heerlijke koek

Maar voor degene met wat inspiratie
is het hoog tijd voor een eigen creatie

En dan nu, ik denk dat je het doorhebt
zelf aan de slag met de fijne recept




Speculaasbrokken (lekker veel)

  • 300 g bloem
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 200 g boter, koud en in blokjes
  • 10 g bakpoeder
  • 15 g koek- en speculaaskruiden
  • 2-3 eetlepels room
  • 30 amandelen
  • 2 eetlepels melk

    Meng in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder en koekkruiden. Doe hierbij de boter en kneed het geheel met je handen tot een bal. Voeg de room toe tijdens het kneden, dit maakt het deeg wat soepeler. Dit kan ook met de foodprocessor en gebruik dan de messen om het deeg te kneden.

    Laat het deeg afgedekt in koelkast minstens één uur rusten. Maar de brokken worden lekkerder als je het deeg een nachtje in de koelkast legt. Rol het deeg uit op een vel bakpapier. Garneer met de amandelen en bestrijk met de melk. Bak in een voor verwarmde oven op 175 °C voor 30-35 minuten.
    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...