Monday, 21 November 2011

Quinoa risotto met paddenstoelen en pecorino

Lekker gezond. In de hoofden van de meeste mensen een contradictio in terminis. Want echt lekker is meestal niet zo gezond en gezond is meestal niet lekker. Toch wel met deze risotto van quinoa! Risotto is vaak romig en vrij machtig maar deze versie is lichter. De romigheid heeft de quinoa al in zich en textuur is delicaat, zacht,  knapperig en minder zwaar. Een fijne salade erbij en je hebt een gezonde maaltijd.

De quinoa stond al weer een tijdje in de kast en de laatste keer dat het heb gebruikt was in deze salade. Foei, zonde van zo'n lekker en gezond ingrediënt. Het is nog steeds wennen aan dit super 'pseudo'-graan in mijn keuken. Gewone risotto is zeer bewerkelijk in de bereiding waarbij alles valt of staat met een goede timing. Als het uiterst wankele punt van perfectie wordt bereikt moet het ook meteen worden op gediend. Een paar seconden te lang op het vuur en het verandert in een papperige brei. Het voordeel van een risotto maken met quinoa is dat je makkelijk van te voren kunt bereiden. Doordat quinoa geen graan is maar een zaad, is de samenstelling anders en dus makkelijker in de (voor)bereiding (kookt niet snel stuk).


Quinoa risotto met paddenstoelen en pecorino  (2 personen)

  • 150 g quinoa, gewassen
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 500 ml bospaddenstoelenbouillon
  • 50 g pecorino, geraspt
  • 150 g gemengde paddesntoelen, klein gesneden
  • 1/2 teentje knoflook
  • 20 ml witte wijn
  • Verse tijm
  • Peper & zout

Verwarm de olie in de pan en gooi daar de ui bij. Laat zachtjes fruiten tot ze glazig en zacht is. Voeg de quinoa toe en bak 2-3 minuten mee. Blus af met de helft van de bouillon en roer goed door. Laat koken tot de bouillon is opgenomen, regelmatig even roeren. Voeg de tweede helft van de bouillon toe en roer goed door. Laat ook dit koken tot de bouillon is op genomen. Draai het vuur uit, voeg de pecorino toe, roer tot de kaas gesmolten is en de risotto romig is.

Bak in de tussentijd een koekenpan met wat olie de paddenstoelen 5 minuten aan. Blus af met de wijn en breng op smaak met tijm, zout en peper. Doe het paddenstoelenmengsel bij de risotto en roer door. Breng het geheel op smaak met zout en peper en eventueel nog wat tijm. Serveer direct en garneer met nog wat geraspte pecorino.

Tuesday, 15 November 2011

Galettes met geitenkaas, ui en tijm

Het fijnste moment van het weekend is voor mij de zondagochtend. Ik heb dan ook een heus Zondagsritueel. Lekker op de bank, liefst in pyjama, onder een dekentje kijken naar "Something for the Weekend" (STFW) op BBC 2. Een geweldig programma waarbij koken en leuke onderwerpen elkaar afwisselen. Denk: Carlo en Irene's Life for you alleen dan niet zo hysterisch en over de top. Ook het eten van Simon Rimmer (love him!) is aanzienlijk beter.

Sowieso zijn de kookprogramma's van onze Britse buren vele malen beter dan die van ons. Zo ook het porgramma wat na SFTW op de buis verscheen, de herhaling van "Great British Food Revival". Het programma heeft een geweldig concept waarbij tien bekende Engelse chefs de traditionele Britse voedingsmiddelen weer onder de aandacht willen brengen. Volgens mij zou Nederland ook wel zo'n format kunnen gebruiken; waar zijn toch de koolraap, prinsessenbonen, kapucijners of varkenskarbonade gebleven?
Tijdens deze aflevering nam Mary Berry het op voor het gebruik van verse kruiden, die tegenwoordig enorm overwoekert worden door de gedroogde variant. Zij maakte met verse tijm een simpele hartige taart. Deze galette is daarop een variatie. Een krokant hapje voor bijvoorbeeld de lunch of bij een lekkere stevige soep als maaltijd.




Galettes met geitenkaas, ui en tijm (2 personen)

  • 2 plakjes bladerdeeg, ontdooit
  • 2 uien, in ringen
  • 50 g smeerbare geitenkaas
  • 1/2 glas witte wijn
  • 1 eetlepel boter
  • verse tijm
  • Zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter in een pan en doe daarbij de ui. Fruit tot de ui glazig ziet. Schenk de witte wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Smoor tot de ui helemaal zacht is geworden.

Leg de plakjes bladerdeeg op een vel bakpapier en prik in elk met een vork gaatjes en laat een rand van 1 cm vrij. Verkruimel de geitenkaas over de twee plakjes. Verdeel het de ui over de geitenkaas en strooi de verse tijm er over. Breng op smaak met zout en peper en zet in de oven voor 15-20 minuten of tot het goudbruin is.

Wednesday, 9 November 2011

Brownies met witte chocolade en amandelen

Brownies wie kent ze niet? Een all-American treat en zoals een echte Amerikaan behoorlijk over de top. Dus veel chocolade, heel veel chocolade! In dit geval witte waardoor je ze eigenlijk blondies zou willen noemen. Maar daar hebben de Amerikanen, om het makkelijk te houden, een stokje voor gestoken. Blondies worden namelijk met (licht)bruine basterdsuiker in plaats van witte chocolade gemaakt en smaken daardoor ook anders.

Een brownie is een chocolade cakeje met een vrij zware structuur. Een kruising tussen een koekje en cake waarbij de smeuïgheid kan variëren van goddelijk toffee-achtig tot meer cake-ig. En mijn voorkeur gaat uit naar de smeuïge variant. Dit recept heb ik uit Delicious. en maak ik regelmatig omdat de witte chocolade heerlijke basis is. De amandelschaafsel heb ik vervangen voor hele amandelen, die je eerst even een pan roostert. En natuurlijk kan je de amandelen ook vervangen door bijvoorbeeld macademia's, mmmmmmmmmmmmm!

Brownies met witte chocolade en amandelen (18 stuks)

  • 75 g ongezouten boter, in blokjes
  • 400 g chocolade, in stukken
  • 3 eieren
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • Merg van een half vanillestokje
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g amandelen of amandelschaafsel, grof gehakt
  • evt. poedersuiker voor bestrooien

    Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een rechthoekige bakvorm van 20 bij 30 cm licht in met boter en bekleedt de bodem en lange zijden met bakpapier.

    Laat de boter en 300 g van de chocolade smelten in een hittebestendige kom boven een pan zacht kokend water op laag vuur (zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt). Klop de eieren, suiker en vanille merg in een kom door elkaar. Roer er het chocolademengsel door en spatel er dan luchtig het bakmeel doorheen. Hak de overige 100 g witte chocolade in kleine stukjes en doe hetzelfde met de amandelen (of het schaafsel). Schep de amandelen en overige chocolade door het beslag. Schenk het beslag in de bakvorm en verdeel goed over de bakvorm. Plaats in de oven en bak 20-30 minuten tot de bovenkant een stevig korstje heeft. Laat afkoelen in de vorm, bestrooi met poedersuiker en snijd in blokken.

    Tip: de baktijd is afhankelijk van hoe droog je de brownies wilt, hoe korter in de oven hoe toffe-iger (en hoe lekkerder naar mijn mening).

    Saturday, 5 November 2011

    Thaise pompoensoep

    Pompoen, de seizoensgroente van nu. Je kan geen kooktijdschrift open slaan of er staat een stukje over de oranje groente in. In elke supermarkt te vinden, bij elke groenteman te koop. Al is het nog geen kleine zes jaar geleden dat je voor een pompoen toch echt moeite moest doen. Mijn eerste ontmoeting was bij de groentekraam tijdens mijn lunchpauze op de wekelijkse markt vlakbij mijn toenmalige werkgever.

    Daar liepen we, de collega's en ik, nog wel eens heen voor lekker lunchhapje: een bakje kibbeling. En daar lag hij dan: groot en bleekoranje met van die grote, brede ribbels. De muskaatpompoen. De groenteman heeft er voor mij een stuk van afgesneden want een hele is veel te veel. Ik had al een tijd een recept voor Amerikaanse Pumpkin soup liggen (ooit uit een BNN-kalender gescheurd, ja ja!) dat nodig eens geprobeerd moest worden.
    En zo geschiedde het de pompoenpremière in mijn keuken en het was voor herhaling vatbaar. In de afgelopen jaren is de pompoen een graag geziene gast in mijn gerechten geworden, bijvoorbeeld in deze fijne risotto, en hebben meerdere soorten de revue gepasseerd.  Dit keer toch nog maar een soepje en nu dus op zijn Thais. Lekker pittig met een frisse ondertoon van limoen en citroengras.


    Thaise pompoensoep (4 personen)

    • 500 g pompoen (liefst butternut)
    • 1 ui, gesnipperd
    • 1/2 rode peper, zonder zaadjes
    • 1 theelepel trassi
    • 2 cm verse gember
    • 1 stengel citroengras
    • 2 dl kokosroom
    • Sap van een halve limoen
    • 5 ml Thaise vissaus
    • 2 eetlepels (olijf)olie
    • 1 tl suiker
    • Koriander, fijngehakt
    • Peper & zout

    Schil de pompoen, haal de pitten er uit en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe de olie in een grote soeppan en fruit de ui, rode peper en pompoen zachtjes met de deksel op de pan. Doe de trassi erbij en bak even mee. Blus af met de kokosroom en een halve liter water. Maak de gember schoon en kneus de stengel citroengras en gooi in de soep. Laat de soep in ongeveer 15 minuten zachtjes gaarkoken. Verwijder de gember en citroengras. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Breng op smaak met de vissaus, limoensap, suiker, peper en zout. Serveer in kommen en bestrooi met de koriander.
    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...