Uiensoep was vroeger iets wat bij ons thuis met regelmaat op het menu stond. Een het is van de gerechten waarvan ik intens kon en kan genieten. Vooral omdat dat geserveerd werd met stokbrood en smeerkaas om in de soep te dopen. Het was dus de bedoeling om het brood met kaas te besmeren, dat door de soep te halen en dan op te eten. Maar al gauw werd het brood geloosd en bleef de smeerkaas over. Het was wat smeerkaas uit het bakje lepelen, dan door de soep scheppen en hop het mondje in. Smullen. Dat kan natuurlijk ook bij deze variant al is dit toch het lekkerst met Friese nagelkaas en die zit bij mijn weten niet smeerbaar in een kuipje.
Friese uiensoep (4 personen)
- 4 eieren
- 500 g uien
- 50 g boter
- 40 g bloem
- 1 liter groentebouillon
- 100 g geraspte kaas (liefst Friese nagelkaas)
- 1 tl azijn
- Peper, zout & nootmuskaat
Kook de eieren in 10 minuten hard. Maak de uien schoon en snij in parten of ringen. Smelt in een soeppan de boter er doe de uien erbij. Bak dit alles voor 10 minuten met de deksel op de pan tot dat de uien glazig zijn maar niet bruin. Zeef de bloem er over, roer goed door en bak nog even mee. Voeg de bouillon toe en roer goed door en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met de azijn, peper, zout en nootmuskaat. Voor het serveren prak je een ei per persoon in een soepkom fijn en schept hierop de soep. Bestrooien met wat kaas en klaar.