Monday, 27 June 2011

Frisse hangop met zomerfruit en honing

Vroeger maakte mijn moeder nog weleens hangop als nagerecht. Niet dat ik wist dat het zo heette. Maar het was de lekkerste yoghurt die ik me kan herinneren. Hangop is ingedikte yoghurt. De yoghurt wordt in een theedoek gedaan en dan in een vergiet een tijd, het liefst zo lang mogelijk, laten staan zodat de wei (het vocht) er uit kan lopen. Als de yoghurt was uitgelekt dan deed ze er room en suiker door. Hierdoor en door het uitlekken, werd de yoghurt vol en zacht zoet van smaak. Deze hangop werd dan geserveerd met stukjes appel of met aardbeien er door.

Wednesday, 22 June 2011

Thaise kipburgers met komkommersalade

Vriendinnetje A. is net weer terug van een reis door Vietnam, Cambodja en Laos. Afgelopen vrijdag was het dan ook hoog tijd voor een date om de foto's te bekijken onder het genot van een hapje heerlijk eten. Aangezien A. nog zo lang mogelijk in de "Aziatische sferen" wil blijven, werd ik getrakteerd op fijne loempia's. Deze werden geserveerd op grote bladen sla met komkommer en de bedoeling is dat je op geheel Vietnamese wijze de loempia hiermee omwikkelt en dan in de rode zoete peperige knoflook saus doopt. Als dus!

Sunday, 19 June 2011

Salade van gegrilde paprika, feta en munt

Het regent, het regent de pannetjes worden nat. Dat er zoveel water naar beneden kan komen in zo'n korte tijd wist ik niet. Het lijkt er ook verdacht veel op dat die wolkbreuk me achtervolgt. De laatste paar dagen is elke stap buiten de deur garantie voor een nat pak. Voor deze regenachtige zondag dan ook zonnig en zomers recept met paprika. Heerlijk in al zijn eenvoud voor bij bijvoorbeeld gegrild vlees. Dus als nu de zon weer wil gaan schijnen en de barbecue weer aan kan,  dan heb je alvast een fijn bijgerecht.

Thursday, 16 June 2011

Romige mosterdsoep met spekjes


Nog geen jaar geleden waren collega B. en ik een van de grootste afnemers van soep-in-zak en rookworsten voor in de magnetron. In het pand waar we werkten, hadden we een klein keukentje waar onder andere een magnetron stond. Wegens het ontbreken van een kantine werden er vooral in de wintermaanden veelvuldig kommen soep of worsten in opgewarmd. Helaas beschikken we niet meer over deze privileges sinds we verhuisd zijn naar een ander pand, deze dan weer wel met een heuse kantine.

Sunday, 12 June 2011

Shortbread; Schotse zandkoekjes

Eerder al heb ik een recept voor American cookies gepost. Nu in de serie koekjes eentje van Schotse afkomst. Shortbread is een koekje met maar drie ingrediƫnten namelijk: suiker, boter en bloem. Qua bestanddelen lijkt het daarmee op onze overheerlijke boterkoek. Maar daarbij gebruik je, zoals de naam al aan geeft, veel meer boter in de bereiding. Shortbread komt in verschillende vormen voor maar traditioneel zijn het de fingers, rounds en petticoat tails, waarbij een grote ronde shortbread in parten wordt gesneden.

Tuesday, 7 June 2011

Krabtaartje met veldsla en dille-limoen vinaigrette


Tot mijn grote schande (ja,ja het schaamrood staat me op de kaken) moet ik bekennen dat ik nog nooit een gerecht heb gemaakt waarin filodeeg werd gebruikt. Al heb ik vele recepten liggen die gebruikmaken van dit delicate deeg. Waarom het er eigenlijk nog niet van is gekomen, weet ik eigenlijk niet. Op de een of andere manier schrok het me toch altijd af. Die kwetsbare dunne velletjes waarbij het gevaar van scheuren en uitdrogen altijd op de loer ligt. Tot vandaag dus.

Friday, 3 June 2011

Gazpacho


Belofte maakt schuld! Een paar maanden geleden vroeg Mr. X of ik niet een keer gazpacho kon maken. Maar omdat we toen de winter in gingen, heb ik gezegd dat als de temperatuur het toelaat dat ik dan homemade gazpacho ga maken. Deze frisse fluwelige koude tomatensoep moet namelijk gegeten worden op een zonnige, zomerse, warme dag. Eigenlijk als het zo heet is dat de mussen van het dak vallen.
var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...