maandag 12 december 2011

Köttbullar: beter bekend als Zweedse gehaktballetjes

Het is druk de laatste tijd. Met werk en met privé. Niet alleen vanwege de feestmaand maar ook omdat er momenteel twee huishoudens worden samengevoegd. Dat betekent opruimen, uitmesten, verplaatsen, weggooien en spullen verkopen via marktplaats. Maar ook herinrichten en nieuwe meubels kopen. Dus inspiratie opdoen in tijdschriften, boeken en langs woonwinkels zoals Loods5 en natuurlijk is er geen ontkomen aan de IKEA.

Bij de Zweedse meubelgigant aangekomen moet er na een ongemakkelijk geschuifel langs Billy's, Malmen, Klippans toch nog even een pauze worden ingelast. Om ons daarna door de jungle met servies, kussenslopen en allerhande woonaccessoires een weg te banen naar de kassa. Gelukkig zit het "restaurant", al is het eten eerder van kantineniveau, precies halverwege deze exercitie, tijd voor köttbullar! Heerlijk en natuurlijk met alles er op en eraan. Ik vind ze dus al lekker uit deze gaarkeuken maar hoe lekker zijn ze dan wel niet als je ze zelf maakt. Hier het recept voor home-made Zweedse gehaktballen met roomsaus.



Köttbullar med gräddsås (2 personen)

Voor de gehaktballetjes
  • 4 eetlepels boter
  • 500 g half om half gehakt
  • 1 kleine ui, zeer fijngesnipperd
  • 1 ei
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 1-2  eetlepels piment
  • Peper & zout

Voor de roomsaus
  • 4 eetlepels bloem
  • 250 ml room
  • 200 ml volle melk
  • 1 runder- of vleesbouillonblokje
  • 1 eetlepel sojasaus
  • evt. zout en peper naar smaak

Doe voor de gehaktballen het gehakt, de ui, het ei, de paneermeel, het piment en peper en zout in een kom en meng goed. Draai balletjes ter grote van een golfballetje. Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin de balletjes in 10-12 minuten gaar. Haal de balletjes uit de pan en zet apart.

Voeg aan het overgebleven bakvet de bloem toe en roer goed. Laat zachtjes 1 minuut zachtjes bakken om de meelsmaak te verwijderen. Voeg beetje bij beetje de room toe en roer iedere keer goed glad. Doe dit tot alle room is opgenomen. Doe het zelfde met de melk tot er een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje en sojasaus toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en indien nodig zout. Doe de balletjes terug in de pan en warm nog even door en serveer in een grote schaal. Heerlijk met aardappelpuree en bijvoorbeeld broccoli. Serveer met lingonberrysaus van IKEA of cranberry compote.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...