Sunday, 18 December 2011

Hartige wentelteefjes

Vandaag even een snel, makkelijk en lekker recept voor tussen de kerstdiners door. Ik heb er dit jaar vier, kerstdiners. Twee daarvan waren dit weekend, vrijdag en zaterdag, dus nog twee te gaan. Het was dus weer een goed gevuld weekend en de buikjes zijn weer rond. Vanochtend toch maar even uitgeslapen om bij te komen van al het feestgedruis. Niets is fijner dan een stevig ontbijt na een avond met vele alcoholische versnaperingen. Vandaar deze smakelijke hartige wentelteefjes, zo gemaakt en toch een tikje feestelijk door de zalm en de ham.

Het wentelteefje is bij de meesten wel bekend in de zoete variant; kaneel met suiker: moeder aller wentelteefjes. Al wordt er ook wel geëxperimenteerd met bijvoorbeeld krentenbrood of suikerbrood of een teefje met appel, banaan of anderen vruchten. Ik ben echter geen zoete kauw dus voor mij graag een hartige versie. Dus trek de koelkast open kijk welke exquise combinaties je kan maken. Het een fijne manier om restjes op te maken van oud brood, dat beetje overgebleven gerookte zalm of ham. En ondanks het "left-over"-karakter kun je best nog culinair verantwoorde wentelteefjes maken. Hier al vast twee varianten.

Hartige wentelteefjes (2 personen)

  • 4 sneetjes (oud) wit casinobrood
  • 3 plakjes rauwe ham
  • 2 plakken gerookte zalm
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk
  • Peper & zout
  • Boter

Honing-mosterdsaus
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1/2 theelepel Dyon mosterd
  • 2 theelepels honing

Limoen-dille mayonaise
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 theelepel verse dille

Klop in een diep bord het ei en de melk door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Maak de honing-mosterdsaus en limoen-dille mayonaise door in aparte kommetjes voor beiden de ingrediënten door elkaar te roeren. Besmeer twee boterhammen met de honing-mosterdsaus en beleg een daarvan met de rauwe ham. Leg de tweede boterham met de besmeerde kant op de ham.

Doe wat boter in een koekenpan en verwarm. Haal de sandwich aan beide kanten door het eimengsel en bak aan beide kanten goud bruin in de koekenpan. Doe hetzelfde met de over gebleven boterhammen en de zalm en de limoen-dille mayonaise. Serveer meteen.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...