Saturday, 31 December 2011

Garnalenragout en croûte

Het laatste avondmaal. Nou ja, die van 2011 dan. Met deze heerlijke garnalenragout verstopt onder dakje van bladerdeeg is het alsof je een cadeautje krijgt zo op de laatste dag van het jaar. Vorig jaar kerst was het als voorgerecht een onderdeel van het kerstmenu maar deze keer als lichte hoofdmaaltijd, ook doet ie het goed als lunchgerecht. Serveer hem dan met een frisse salade.

En nu de laatste uren langzaam wegtikken ga je toch terugkijken. 2011: een jaar waarin veel is gebeurd, leuk: een blog begonnen, een nieuw fototoestel gekregen, begonnen met twitteren, een stijgende lijn in het aantal bezoekers van Kaat's Keuken, vakanties in België, Zwitserland en Cyprus, een zwangere broer, een hele fijne decembermaand. Maar ook minder leuk: crisis overal maar vooral ook direct merkbaar voor ons in de bouw (mister X. is/was architect), overlijden van het paardje van mr. X, nare berichten (over o.a. ziekte) in de directe vriendenkring, eigen werk dat niet mee werkt en vooral zoeken naar wat wil ik.

Ik ben benieuwd wat 2012 gaat brengen. Hopelijk wat licht aan het eind van de crisistunnel (en dan graag ook in de bouwsector!). Maar ongetwijfeld komen er weer vele mooie momenten en mooie recepten om te delen. Voor nu een knallend uiteinde en een hoopvol, gezond, gelukkig en boven al culinair 2012!


Garnalenragout en croûte (4 personen)

  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 300 ml melk
  • 100 ml water
  • 3/4 blokje visbouillon
  • 1 eidooier
  • 200 g Hollandse garnalen
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 1 eetlepel verse dille, fijngesneden
  • 4 eetlepels geraspte oude kaas
  • Zout & peper
  • 4 plakjes bladerdeeg

Smelt de boter in een pan en roer de bloem er bij tot een papje. Laat dit 2 minuut goed pruttelen. Doe beetje bij beetje de melk erbij en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat. Voeg dan het water en het bouillonblokje toe en roer het geheel goed door tot het blokje is opgelost. Haal van het vuur en roer vervolgens de eidooier er door en daarna de garnalen. Voeg de sherry en dille toe en roer weer door. Breng op smaak met zout en peper

Verdeel over vier ramekins (soufflébakjes) en bestrooi met wat geraspte kaas. Dek de bakjes af met de plakjes bladerdeeg en druk de randjes goed aan. Zet in een voorverwarmde oven op 200 C voor 15 minuten of tot de bladerdeeg gaar is en mooi bruin is.


Tip: Om de ragout een frisse ondertoon te geven kan je een eetlepel citroen- of limoensap er doorheen roeren.
Tip: Bestrijk het bladerdeeg met wat eiwit voor een mooie glans  op het dakje als het uit de oven komt

1 comment:

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...