Saturday, 5 November 2011

Thaise pompoensoep

Pompoen, de seizoensgroente van nu. Je kan geen kooktijdschrift open slaan of er staat een stukje over de oranje groente in. In elke supermarkt te vinden, bij elke groenteman te koop. Al is het nog geen kleine zes jaar geleden dat je voor een pompoen toch echt moeite moest doen. Mijn eerste ontmoeting was bij de groentekraam tijdens mijn lunchpauze op de wekelijkse markt vlakbij mijn toenmalige werkgever.

Daar liepen we, de collega's en ik, nog wel eens heen voor lekker lunchhapje: een bakje kibbeling. En daar lag hij dan: groot en bleekoranje met van die grote, brede ribbels. De muskaatpompoen. De groenteman heeft er voor mij een stuk van afgesneden want een hele is veel te veel. Ik had al een tijd een recept voor Amerikaanse Pumpkin soup liggen (ooit uit een BNN-kalender gescheurd, ja ja!) dat nodig eens geprobeerd moest worden.
En zo geschiedde het de pompoenpremi√®re in mijn keuken en het was voor herhaling vatbaar. In de afgelopen jaren is de pompoen een graag geziene gast in mijn gerechten geworden, bijvoorbeeld in deze fijne risotto, en hebben meerdere soorten de revue gepasseerd.  Dit keer toch nog maar een soepje en nu dus op zijn Thais. Lekker pittig met een frisse ondertoon van limoen en citroengras.


Thaise pompoensoep (4 personen)

  • 500 g pompoen (liefst butternut)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 rode peper, zonder zaadjes
  • 1 theelepel trassi
  • 2 cm verse gember
  • 1 stengel citroengras
  • 2 dl kokosroom
  • Sap van een halve limoen
  • 5 ml Thaise vissaus
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 1 tl suiker
  • Koriander, fijngehakt
  • Peper & zout

Schil de pompoen, haal de pitten er uit en snij het vruchtvlees in blokjes. Doe de olie in een grote soeppan en fruit de ui, rode peper en pompoen zachtjes met de deksel op de pan. Doe de trassi erbij en bak even mee. Blus af met de kokosroom en een halve liter water. Maak de gember schoon en kneus de stengel citroengras en gooi in de soep. Laat de soep in ongeveer 15 minuten zachtjes gaarkoken. Verwijder de gember en citroengras. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Breng op smaak met de vissaus, limoensap, suiker, peper en zout. Serveer in kommen en bestrooi met de koriander.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...