Monday, 21 November 2011

Quinoa risotto met paddenstoelen en pecorino

Lekker gezond. In de hoofden van de meeste mensen een contradictio in terminis. Want echt lekker is meestal niet zo gezond en gezond is meestal niet lekker. Toch wel met deze risotto van quinoa! Risotto is vaak romig en vrij machtig maar deze versie is lichter. De romigheid heeft de quinoa al in zich en textuur is delicaat, zacht,  knapperig en minder zwaar. Een fijne salade erbij en je hebt een gezonde maaltijd.

De quinoa stond al weer een tijdje in de kast en de laatste keer dat het heb gebruikt was in deze salade. Foei, zonde van zo'n lekker en gezond ingrediƫnt. Het is nog steeds wennen aan dit super 'pseudo'-graan in mijn keuken. Gewone risotto is zeer bewerkelijk in de bereiding waarbij alles valt of staat met een goede timing. Als het uiterst wankele punt van perfectie wordt bereikt moet het ook meteen worden op gediend. Een paar seconden te lang op het vuur en het verandert in een papperige brei. Het voordeel van een risotto maken met quinoa is dat je makkelijk van te voren kunt bereiden. Doordat quinoa geen graan is maar een zaad, is de samenstelling anders en dus makkelijker in de (voor)bereiding (kookt niet snel stuk).


Quinoa risotto met paddenstoelen en pecorino  (2 personen)

  • 150 g quinoa, gewassen
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 500 ml bospaddenstoelenbouillon
  • 50 g pecorino, geraspt
  • 150 g gemengde paddesntoelen, klein gesneden
  • 1/2 teentje knoflook
  • 20 ml witte wijn
  • Verse tijm
  • Peper & zout

Verwarm de olie in de pan en gooi daar de ui bij. Laat zachtjes fruiten tot ze glazig en zacht is. Voeg de quinoa toe en bak 2-3 minuten mee. Blus af met de helft van de bouillon en roer goed door. Laat koken tot de bouillon is opgenomen, regelmatig even roeren. Voeg de tweede helft van de bouillon toe en roer goed door. Laat ook dit koken tot de bouillon is op genomen. Draai het vuur uit, voeg de pecorino toe, roer tot de kaas gesmolten is en de risotto romig is.

Bak in de tussentijd een koekenpan met wat olie de paddenstoelen 5 minuten aan. Blus af met de wijn en breng op smaak met tijm, zout en peper. Doe het paddenstoelenmengsel bij de risotto en roer door. Breng het geheel op smaak met zout en peper en eventueel nog wat tijm. Serveer direct en garneer met nog wat geraspte pecorino.

1 comment:

  1. Ik heb ook een lekkere variant voor je: risotto van gort.
    Te vinden in mijn receptenindex. Gr, gerry

    ReplyDelete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...