Tuesday, 15 November 2011

Galettes met geitenkaas, ui en tijm

Het fijnste moment van het weekend is voor mij de zondagochtend. Ik heb dan ook een heus Zondagsritueel. Lekker op de bank, liefst in pyjama, onder een dekentje kijken naar "Something for the Weekend" (STFW) op BBC 2. Een geweldig programma waarbij koken en leuke onderwerpen elkaar afwisselen. Denk: Carlo en Irene's Life for you alleen dan niet zo hysterisch en over de top. Ook het eten van Simon Rimmer (love him!) is aanzienlijk beter.

Sowieso zijn de kookprogramma's van onze Britse buren vele malen beter dan die van ons. Zo ook het porgramma wat na SFTW op de buis verscheen, de herhaling van "Great British Food Revival". Het programma heeft een geweldig concept waarbij tien bekende Engelse chefs de traditionele Britse voedingsmiddelen weer onder de aandacht willen brengen. Volgens mij zou Nederland ook wel zo'n format kunnen gebruiken; waar zijn toch de koolraap, prinsessenbonen, kapucijners of varkenskarbonade gebleven?
Tijdens deze aflevering nam Mary Berry het op voor het gebruik van verse kruiden, die tegenwoordig enorm overwoekert worden door de gedroogde variant. Zij maakte met verse tijm een simpele hartige taart. Deze galette is daarop een variatie. Een krokant hapje voor bijvoorbeeld de lunch of bij een lekkere stevige soep als maaltijd.
Galettes met geitenkaas, ui en tijm (2 personen)

  • 2 plakjes bladerdeeg, ontdooit
  • 2 uien, in ringen
  • 50 g smeerbare geitenkaas
  • 1/2 glas witte wijn
  • 1 eetlepel boter
  • verse tijm
  • Zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter in een pan en doe daarbij de ui. Fruit tot de ui glazig ziet. Schenk de witte wijn erbij en laat de alcohol verdampen. Smoor tot de ui helemaal zacht is geworden.

Leg de plakjes bladerdeeg op een vel bakpapier en prik in elk met een vork gaatjes en laat een rand van 1 cm vrij. Verkruimel de geitenkaas over de twee plakjes. Verdeel het de ui over de geitenkaas en strooi de verse tijm er over. Breng op smaak met zout en peper en zet in de oven voor 15-20 minuten of tot het goudbruin is.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...