Wednesday, 9 November 2011

Brownies met witte chocolade en amandelen

Brownies wie kent ze niet? Een all-American treat en zoals een echte Amerikaan behoorlijk over de top. Dus veel chocolade, heel veel chocolade! In dit geval witte waardoor je ze eigenlijk blondies zou willen noemen. Maar daar hebben de Amerikanen, om het makkelijk te houden, een stokje voor gestoken. Blondies worden namelijk met (licht)bruine basterdsuiker in plaats van witte chocolade gemaakt en smaken daardoor ook anders.

Een brownie is een chocolade cakeje met een vrij zware structuur. Een kruising tussen een koekje en cake waarbij de smeuïgheid kan variëren van goddelijk toffee-achtig tot meer cake-ig. En mijn voorkeur gaat uit naar de smeuïge variant. Dit recept heb ik uit Delicious. en maak ik regelmatig omdat de witte chocolade heerlijke basis is. De amandelschaafsel heb ik vervangen voor hele amandelen, die je eerst even een pan roostert. En natuurlijk kan je de amandelen ook vervangen door bijvoorbeeld macademia's, mmmmmmmmmmmmm!

Brownies met witte chocolade en amandelen (18 stuks)

  • 75 g ongezouten boter, in blokjes
  • 400 g chocolade, in stukken
  • 3 eieren
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • Merg van een half vanillestokje
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g amandelen of amandelschaafsel, grof gehakt
  • evt. poedersuiker voor bestrooien

    Verwarm de oven voor op 175 C. Vet een rechthoekige bakvorm van 20 bij 30 cm licht in met boter en bekleedt de bodem en lange zijden met bakpapier.

    Laat de boter en 300 g van de chocolade smelten in een hittebestendige kom boven een pan zacht kokend water op laag vuur (zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt). Klop de eieren, suiker en vanille merg in een kom door elkaar. Roer er het chocolademengsel door en spatel er dan luchtig het bakmeel doorheen. Hak de overige 100 g witte chocolade in kleine stukjes en doe hetzelfde met de amandelen (of het schaafsel). Schep de amandelen en overige chocolade door het beslag. Schenk het beslag in de bakvorm en verdeel goed over de bakvorm. Plaats in de oven en bak 20-30 minuten tot de bovenkant een stevig korstje heeft. Laat afkoelen in de vorm, bestrooi met poedersuiker en snijd in blokken.

    Tip: de baktijd is afhankelijk van hoe droog je de brownies wilt, hoe korter in de oven hoe toffe-iger (en hoe lekkerder naar mijn mening).

    8 comments:

    1. De brownies klinken heerlijk zeg!
      En wat een mooie cakeschaal heb je, prachtig!

      ReplyDelete
    2. Dank voor het compliment. De brownies zijn hemels :)

      ReplyDelete
    3. Klein vraagje: bij de ingrediënten staat 400 g chocolade, maar je smelt er maar 300 g van. Wat doe je met die overige 100 g, of blijft die over?

      ReplyDelete
    4. Ha Esther, die overgebleven 100 g hak je in stukjes en roer je samen met de gehakte amandelen door het beslag. Zal het recept aanpassen het staat er inderdaad niet heel duidelijk in. :) Bakze en eet smakelijk. Ze zijn echt heerlijk. Laat maar weten hoe je ze vond.

      Groetjes, Miss K

      ReplyDelete
    5. Een groot succes, echt heerlijk! Ik ga ze zeker vaker maken.

      ReplyDelete
    6. @Esther

      Leuk om te horen! Eet smakelijk :)

      ReplyDelete
    7. Hoi Kaat,

      Ik heb de brownies gemaakt en ze zijn echt heerlijk! Ontzettend bedankt!

      ReplyDelete
    8. @Syt
      Geweldig leuk om te horen. Ze zijn ook om je vingers bij af te likken :)

      ReplyDelete

    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...