Tuesday, 4 October 2011

Warme chocoladepotjes

Chocolade, oh, chocolade! Het bruine goud. Ik ben een vrouw en dus hou ik van chocolade. Genetisch bepaalt, schijnt. Ik kan er intens genieten en voor mij geldt hoe puurder hoe liever. Helemaal als het ergens in wordt verwerkt. Al hoewel een stukje wit er ook altijd wel in gaat, maar is dat eigenlijk geen echte choco. Het gaat mij ook voornamelijk om de smaak en in tegenstelling tot vele anderen kan ik dan ook weken doen met een reep.Het iets wat ik vooral associeer met de donkere dagen en eet het zomers dan ook bijna niet. Toch fijn dat de herfst zich nu begint aan te dienen.

Chocolade troost, ontspant, pept op, maakt euforisch en sommige vrouwen verkiezen het zelfs boven seks. Al eeuwen lang wordt chocolade als afrodisiacum bestempeld. En een Duits onlineonderzoek heeft aangetoond dat wij vrouwen na het eten van chocolade meer zin in seks krijgen (ja, heus!). De Azteken (1200- 1521) hadden het toen dus al bij het rechte eind. Mannen doe je voordeel er mee en verwen je geliefde en jezelf met dit heerlijke nagerecht. Daarnaast heeft chocola door de antioxidanten een gunstig effect op de bloeddruk en bloedvaten. Maar ook hier geldt wel hoe hoger het cacao-gehalte hoe beter en uiteraard met mate, 10 gram pure chocolade per dag is voldoende.

Door die vele positieve effecten en uiteraard het allerbelangrijkst: de goddelijke smaak, is het helemaal geen straf om er met regelmaat van te eten of iets mee te maken. Dit recept is een van lekkerste nagerechten die een choc-o-holic zoals ik zich kan wensen. Een stevige pure smaak en een hemelse smeuïge binnenkant. Ik heb deze potjes al vaker gemaakt en het is steevast een hit om gasten voor te zetten.


Warme chocoladepotjes (2 personen)

  • 100 g extra pure chocolade, in stukken
  • 50 g ongezouten roomboter
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • evt. room of crème fraîche voor erbij

Verwarm de oven voor op 220 °C. Smelt intussen in een kom de chocolade en boter au bain-marie en roer het geheel goed door elkaar. Laat het chocolademengsel iets afkoelen. Roer in een aparte kom het ei, de suiker en bloem door elkaar. Voeg het eimengsel bij het chocolademengsel en roer goed door elkaar. Verdeel het mengsel over twee ramekins (souflebakjes) en zet in de oven voor 12-15 minuten. De potjes moeten in het midden nog smeuïg zijn en op een lekkere warme, dikke chocoladepasta lijken. Serveer warm en eventueel met room of crème fraîche.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...