Sunday, 30 October 2011

Sipelsop: Friese uiensoep

Wat is uiensoep zonder kaas? Precies, niet af, niet zoals het hoort. Zonder de kaas is het gewoon niet compleet. Het is als asperges zonder ham of frambozen en witte chocolade. Uiteraard doen deze ingrediënten het ook goed met andere smaken maar sommige combi's zijn gewoon net even beter. Zoals uiensoep met kaas dus. Wat voor kaas dat maakt niet veel uit. Maar net waar je trek in hebt als ie maar een beetje pittig is. Bijvoorbeeld een oude Leidse geraspt of een fijne Roquefort in stukjes. Over de soep gestrooid voor het serveren of op een stokbroodje gegratineerd onder de grill.

Uiensoep was vroeger iets wat bij ons thuis met regelmaat op het menu stond. Een het is van de gerechten waarvan ik intens kon en kan genieten. Vooral omdat dat geserveerd werd met stokbrood en smeerkaas om in de soep te dopen. Het was dus de bedoeling om het brood met kaas te besmeren, dat door de soep te halen en dan op te eten. Maar al gauw werd het brood geloosd en bleef de smeerkaas over. Het was wat smeerkaas uit het bakje lepelen, dan door de soep scheppen en hop het mondje in. Smullen. Dat kan natuurlijk ook bij deze variant al is dit toch het lekkerst met Friese nagelkaas en die zit bij mijn weten niet smeerbaar in een kuipje.


Friese uiensoep (4 personen)
  • 4 eieren
  • 500 g uien
  • 50 g boter
  • 40 g bloem
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 g geraspte kaas (liefst Friese nagelkaas)
  • 1 tl azijn
  • Peper, zout & nootmuskaat

Kook de eieren in 10 minuten hard. Maak de uien schoon en snij in parten of ringen. Smelt in een soeppan de boter er doe de uien erbij. Bak dit alles voor 10 minuten met de deksel op de pan tot dat de uien glazig zijn maar niet bruin. Zeef de bloem er over, roer goed door en bak nog even mee. Voeg de bouillon toe en roer goed door en laat 15 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met de azijn, peper, zout en nootmuskaat. Voor het serveren prak je een ei per persoon in een soepkom fijn en schept hierop de soep. Bestrooien met wat kaas en klaar.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...