zondag 23 oktober 2011

Gekarameliseerde witlof in gruyèresaus en krokante ham

Witlof, witloof of Brussels lof. Als kind moest ik er niet veel van hebben. Al waren bietjes in mijn ogen nog erger. Het was niet echt vies maar lekker vond ik het ook niet. Maar naarmate je ouder wordt, leer je de smaak te waarderen. De Engelsen hebben daar een prachtige term voor namelijk: an acquired taste. Letterlijk betekent het een verworven smaak, een die moet worden aangeleerd.

Vanwege het bittertje in de witlof vinden veel mensen het niet lekker net als ik in mijn kindertijd. Tegenwoordig loopt het water me in de mond als ik aan de Hollandse klassieker witlof met ham en kaas denk. Zeker als je er een gratin van maakt waarbij het met ham omwikkelde witlofje verdrinkt in een fijne kaassaus onder de grill. Ook lekker is gekarameliseerde witlof en het is net even anders. Bijvoorbeeld deze witlof met ham en kaas uit een editie van Foodies magazine.


Gekarameliseerde witlof in gruyèresaus met krokante ham (4 personen)

  • 4 plakken parmaham
  • 3 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 ml melk
  • 50 g gruyère, geraspt
  • 8 stronkjes witlof
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel suiker
  •  verse tijm

    Bak in een droge koekenpan de ham krokant en laat afkoelen op keukenpapier. Maak in een sauspan van de boter en bloem een roux en bak een minuut om matig vuur. Voeg, al roerend, beetje bij beetje de melk toe en, heel belangrijk, roer deze iedere keer glad. Blijf melk toevoegen en roeren  tot je een lamme arm hebt en er een saus is ontstaan zonder klontjes. Breng aan de kook voor 2 minuten. Roer de kaas er door en breng op smaak met zout en peper.

    Doe wat boter in een koekenpan en laat smelten. Snij de stronkjes in de lengte door midden. Bestrooi de binnenkanten met wat suiker en leg met de suiker kant in de pan. Bak op middelhoog vuur voor 5 minuten. Keer de witlofjes en voeg twee eetlepels water toe en laat onder een deksel gaar stoven. Keer voor het serveren nog op de suiker kant en laat nog even verder karameliseren.

    Verdeel de warme kaassaus als laagje over diepe borden en leg per persoon twee stronkjes in de saus. Strooi de verkruimelde krokante ham er over en ris wat tijm van de takjes. Sprenkel nog wat olie over het bord en serveer. Lekker met aardappelpuree of gestoomde aardappeltjes.

    0 reacties:

    Een reactie plaatsen

    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...