Vanwege het bittertje in de witlof vinden veel mensen het niet lekker net als ik in mijn kindertijd. Tegenwoordig loopt het water me in de mond als ik aan de Hollandse klassieker witlof met ham en kaas denk. Zeker als je er een gratin van maakt waarbij het met ham omwikkelde witlofje verdrinkt in een fijne kaassaus onder de grill. Ook lekker is gekarameliseerde witlof en het is net even anders. Bijvoorbeeld deze witlof met ham en kaas uit een editie van Foodies magazine.
Gekarameliseerde witlof in gruyèresaus met krokante ham (4 personen)
- 4 plakken parmaham
- 3 eetlepels boter
- 2 eetlepels bloem
- 250 ml melk
- 50 g gruyère, geraspt
- 8 stronkjes witlof
- 1 eetlepel olie
- 1 eetlepel suiker
- verse tijm
Doe wat boter in een koekenpan en laat smelten. Snij de stronkjes in de lengte door midden. Bestrooi de binnenkanten met wat suiker en leg met de suiker kant in de pan. Bak op middelhoog vuur voor 5 minuten. Keer de witlofjes en voeg twee eetlepels water toe en laat onder een deksel gaar stoven. Keer voor het serveren nog op de suiker kant en laat nog even verder karameliseren.
Verdeel de warme kaassaus als laagje over diepe borden en leg per persoon twee stronkjes in de saus. Strooi de verkruimelde krokante ham er over en ris wat tijm van de takjes. Sprenkel nog wat olie over het bord en serveer. Lekker met aardappelpuree of gestoomde aardappeltjes.
0 reacties:
Post a Comment