Tuesday, 27 September 2011

Vijgen met Serranoham en geitenkaas

En in ene ben ik weer even helemaal terug op Cyprus als ik in de buurtsuper verse vijgen in de schappen spot. Op Cyprus hingen ze in grote aantallen in de bomen en ik was van plan om dit voorafje te gaan maken voor onze vrienden. Maar helaas zijn Cyprioten niet bekend met rauwe gedroogde ham als die van Serrano of Parma. En ook waren de vijgen daar nog niet in de winkel te krijgen, al had dat opgelost kunnen worden door ze gewoon van de boom te plukken.

Vijgen zijn zoet en in tegenstelling tot wat je zou verwachten vaak droog van smaak. Het is een van de oudste vruchten en al rond 9000 v. Chr. werden ze verbouwd. Het is eigenlijk geen echte vrucht maar is opgebouwd uit de bloembodem en de bloem waarvan het vruchtvlees en de pitten eetbaar zijn. Ze worden voornamelijk rauw of gekonfijt gegeten en zijn heerlijk in bijvoorbeeld jam, brood of salades. En ondanks dat ze meerdere keren per jaar "vruchten" dragen, liggen ze in Nederland over het algemeen in september - oktober in de winkel.


Vijgen met Serranoham en geitenkaas (4 personen)

  • 4 vijgen
  • 4 plakken Serranoham
  • 100 g geitenkaas
  • 1 eetlepel honing
  • verse tijm
  • 1 eetlepel olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snij met een mes kruis in iedere vijg maar niet te ver. De kwarten moeten  aan elkaar blijven zitten. Prak de geitenkaas fijn en roer de honing er door. Omwikkel de vijgen met de ham en verdeel de geitenkaas over de vier vijgen. Sprenkel de olie op de bodem van een ovenschaal en leg de vijgen er in (als je het nog wat zoeter wil kan je nog wat honing over de vijgen druppelen). Verdeel de tijm over de vijgen en zet in de oven voor 12 minuten.

2 comments:

  1. Ik heb ze gister nog gemaakt met Parmaham en Taleggio. Maar met geitenkaas lijkt me ook heerlijk.

    ReplyDelete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...