Wednesday, 28 September 2011

Tabouleh; frisse bulghursalade

Het is een bizar jaar, de seizoenen lijken wel in de war! Zomer in de lente, herfst in de zomer er is geen pijl op te trekken. September verwent ons met een echte Indian Summer (a.k.a. nazomer, oudewijvenzomer of sint-michielszomer) en trakteert op temperaturen van boven de 20 graden. Toch nog een beetje het zomergevoel dit jaar en bij de zomer horen salades. Deze keer een heerlijke Libanese klassieker: Tabouleh.

Tabbūle betekent lichtscherp in het Syrisch-Libanees-Arabisch. Het is frisse salade op een zeer bescheiden basis van bulghur (of soms ook couscous) waar bij heel veel verse kruiden, peterselie en munt, worden toegevoegd. In het Midden-Oosten is deze salade is vaak onderdeel de mezze, een uitgebreid maal bestaande uit kleine gerechtjes. Vanwege de friszure smaak is het een heerlijke salade voor bij (vet) vlees. Dus ook lekker bij een barbecue, zolang het nog kan!


Tabouleh (2 personen)

  • 40 g bladpeterselie, fijngehakt
  • 10 g verse muntblaadjes, fijngehakt
  • 30 g bulghur
  • 1 tomaat, zaadjes verwijderd
  • 1 lente-uitje, fijngesneden
  • Sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Piment
  • Kaneel
  • Peper & zout

Doe de bulghur in een zeef en was de bulghur onder een stromende kraan voor 2 minuten. Doe de bulghur in een saladeschaal en voeg de citroensap toe en doe er 100 ml kokend water bij. Laat afgedekt staan tot de bulghur zacht is.

Hak in de tussentijd de peterselie, munt en lente-ui fijn. Snij de tomaat in kleine blokjes. Als de bulghur zacht is geworden roer je hem los met een vork en doe de peterselie, munt, ui en tomaat erbij. Meng goed en voeg de olijfolie toe. Breng op smaak met piment, kaneel en peper & zout. Serveer direct.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...