Wednesday, 7 September 2011

Spaghettini met citroen, knoflook, tijm en kastanjechampignons

Vandaag kwam ik, via vriendinnetje ML, op Facebook deze website tegen Nudge.nl, een leuke site waar je als bewuste en groene consument mee kan helpen aan de verduurzaming van de samenleving. Nudge is het Engelse woord voor zetje en door vele kleine zetjes is uiteindelijk die grote verandering mogelijk. Er zitten hele leuke en praktisch zetjes bij zoals een nudge voor de Tassenbol. Door het bedenken en delen van nudges en vooral ook het meedoen er aan komen we steeds een stapje dichterbij, dus doe mee!

Ook op foodgebied valt er door mij nog wel wat aan verduurzaming te doen al probeer ik toch te letten op bijvoorbeeld de voedselkilometers. Kaat's keuken gaat in ieder geval haar best doen om de pasta-kook-nudge en minder-eten-weggooi-nudge toe te passen. Al is de eerste makkelijker dan de tweede, vrees ik. En het leuke er aan is ook nog dat het goed is voor de portemonnee. Vanavond ga ik dus mijn pasta koken door het gas uit te draaien als het kookt en dan laten staan met de deksel er op. Ik ben benieuwd of je dezelfde "kook"-tijd aan kan houden als normaal. En doordat ik een Quooker in mijn keuken heb, scheelt het sowieso gasverbruik (wel weer extra elektra dat dan weer wel).

Dus om testen of dit werkt mijn variant op een lekkere pasta van een van mijn heldinnen, Nigella Lawson. Ik hou van haar programma's en haar kookboeken, geweldig hoe zij over eten praat en schrijft. Verschrikkelijk sexy en ze maakt het een bezigheid die je altijd met volle overgave dient te doen. Laten we haar voorbeeld volgen!

Spaghettini met citroen, knoflook, tijm en kastanjechampignong (2 personen)
(Nigella Express, pag. 291)

 • 200 g pasta (spaghettine, linguine of andere dunne pasta)
 • 300 g biologische kastanjechampignons
 • 1/2 citroen, voor sap en rasp
 • 1 klein teentje knoflook
 • 1 eetlepel verse tijm
 • 150 ml room
 • Boter
 • Verse peterselie, fijngesneden
 • Parmezaanse kaas, geraspt
 • Peper & zout

Snijd de champignons in dunne plakjes en doe met de boter in een koekenpan. Fruit de champignons 5 minuten aan, giet de room erbij en laat op hoog vuur 2 minuten koken. Haal van het vuur en breng op smaak met zout, citroensap en rasp,  geperste knoflook en aromatische tijm.

Breng water aan de kook en doe de spaghettini in de pan. Laat koken en duw zachtjes de pasta in de pan tot het onder water staat. Draai het vuur uit en doe een deksel op de pan. Laat staan voor de rest van de aangegeven kooktijd. Giet af en meng in de hete pan met het champignonmengsel. Verdeel over twee borden, maal er verse peper over en garneer met de kaas en peterselie. Serveer direct.

1 comment:

 1. Hello Miss K, ik heb deze vanavond gemaakt! Snel, simpel & heerlijk! X E

  ReplyDelete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...