Wednesday, 21 September 2011

Mafaldine met garnalen, knoflook en citroen

En het was stil in Kaat’s Keuken. De reden? Ik was er even een weekje tussenuit. Toevluchtsoord: het zonovergoten Cyprus. Dus het vliegtuig in om enkele uren later in een ander land en klimaat met geheel ander levensritme weer uit te stappen. Het was warm heerlijk warm en geen klap in mijn gezicht aangezien ik zelf in zomer op kantoor een kacheltje aan heb. En alles gaat in een rustig Zuiderlijk tempo want ook het Spaanse motto Mañana, mañana geldt hier. Daar zou ik wel aan kunnen wennen!

Nog even wat zonne-energie op doen, de batterij opladen en warm worden tot op het bot voor dat de Nederlandse herfst en winter zich aandienen. (Ik vrees dat ie dit jaar lang, donker, nat en koud gaat worden, iets waar ik helemaal niet tegen bestand ben!) We zijn ondergedompeld in een warm Cypriotisch bad door hele lieve vrienden die ons overal mee naar toe hebben gesleept en ons gastvrij in hun huis hebben ontvangen (waarvoor veel dank!).Naast de verkenning van het eiland hebben we vooral ook heerlijk gegeten.
Cyprus een eiland met een gespleten persoonlijkheid. Het noorden, waar wij zaten, is Turks en het zuiden hoort bij Griekenland. Al zijn die scheidslijnen cultureel en culinair niet erg duidelijk. Zo kan je in het Turkse deel bekende Griekse gerechten als moussaka of stifado op de menukaart vinden. En bij de mezzes, koude en warme hapjes, zit standaard halloumi, hummus of labne uit het Midden-Oosten. Een smakelijke mengelmoes van Turks, Grieks en Midden-Oosters.

Het fijne van het eiland is dat er veel voor het grijpen ligt of hangt. Het eiland is bezaait met onder andere olijf-, vijgen-, limoen-, granaatappel- en amandelbomen. Helaas waren we voor veel van deze heerlijkheden nog net iets te vroeg in het seizoen om ze zo van de boom te kunnen plukken. Maar desondanks heb ik toch lekker voor onze gastheer en gastvrouw gekookt, een keer Griekse Kofta en een keer deze o, zo fijne pasta.Mafaldine met garnalen, knoflook en citroen (6 personen)

  • 500 g pasta Mafaldine (of andere lint pasta zoals tagliatelle of papardelle)
  • 400 ml room
  • 350 g verse garnalen, schoongemaakt maar met staartje (evt. diepvries)
  • 2-3 tenen knoflook, geperst
  • 1 blokje visbouillon
  • sap van een halve citroen
  • een stukje citroenschil (alleen het gele)
  • boter/olijfolie
  • Peterselie, fijngesneden
  • Peper & zout

Kook de pasta gaar volgens de verpakking. Fruit in de tussentijd de knoflook in de boter, olie of een mengsel van beide 2-3 minuten. Doe de room, citroensap, citroenschil (snij een stukje van het buitenste van de schil, dus alleen het gele, bijvoorbeeld met een dunschiller) en bouillonblokje er bij en breng aan de kook voor 4 minuten. Doe de garnalen erbij en kook nog 3-4 minuten tot de garnalen gaar zijn. Verwijder de citroenschil en breng op smaak met zout, peper en wat peterselie.

Giet de pasta af en doe terug in de pan. Roer de saus door de pasta en serveer meteen.

Variatie: Voor een lichtere versie kan je 200 ml van de room vervangen door 200 ml droge witte wijn, goed de alcohol laten verdampen en dan de garnalen toevoegen volgens recept. Of de room vervangen door een verantwoord roomproduct. Of de room weglaten en alleen 200 ml witte wijn toevoegen.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...