Friday, 2 September 2011

Chocoladekruimeltaart

Het is gebeurt, ik zit nu officieel in mijn 35ste levensjaar en het gekke is, het deed niet eens pijn. Ik voel me ook niet anders, niet wijzer, niet volwassener. Dat hoop ik eigenlijk ieder jaar, dat ik naast het ouder worden ook wijzer word. Maar nog steeds voel ik me niet wijzer dan toen ik begin twintig was, heb ik dan in al die jaren niets geleerd? En nu ik dus de 35 nader kom ik er langzaam maar zeker achter dat het waarschijnlijk nooit zal veranderen.

Op mijn 13de had ik een prachtige voorstelling van hoe ik erbij zou zitten in het jaar 2000, dus op mijn 23ste, hoe ik heel volwassen op mezelf zou wonen of zelfs samenwonen en hoe ik natuurlijk elke dag naar werk zou gaan als sterke onafhankelijke vrouw, ik wist zelf welke kleren ik zou dragen. Maar bij 23 aanbeland, was ik nog aan het studeren, woonde ik wel op mezelf maar dan op een studentenkamer en ook nog geen goddelijk man aan mijn zijde. Wat een deceptie!
Nu ik wel eindelijk die onafhankelijke werkende vrouw ben, moet er natuurlijk ook getrakteerd worden op kantoor. En als een zich zelfrespecterende foodblogger kan je dan niet aankomen met een taart van de HEMA of een MULTI-vlaai. Dus gister is er taart gebakken in Kaat's keuken. En ik moet bekennen dat was nog niet zo makkelijk. Ik had een lekker recept gevonden en het zag er ogenschijnlijk simpel uit maar uit ervaring kan ik zeggen: I am not "The Great British Bake Off"-material, yet!

Het deeg maken was niet moeilijk. Ik vind het heerlijk om met je handen door een rommeltje van bloem, boter en dergelijke te gaan waar, als een soort van wonder, een deeg uit tevoorschijn komt. Maar dan zegt het recept kneed het deeg, maar ondanks de koude boter het deeg toch behoorlijk zacht geworden. Dus lang en goed kneden gaat niet. Het deeg moest daarna in folie in de koelkast rusten om het een half uur later uit te rollen en in de bakvorm te leggen. Bakpapiertje er op, boontjes er op en 15 minuten blind bakken.

En toen ging het mis, na 15 minuten uit de oven gehaald en het bakpapier met boontjes verwijderd. Wat er te voorschijn kwam was verre van hard en leek hier en daar meer op een bubbelende roux dan op een taartbodem. Terwijl het aan de randen eigenlijk te bros was en verkruimelde. Nog even terug gezet in de oven om verder te garen. Dus toch te kort gekneed, vrees ik. Ik ben stoicijns verder gegaan en het resultaat mag er ondanks de bodem toch nog best zijn en de smaak was gelukkig prima. Conclusie: de kunst van het taarten bakken ben ik nog niet geheel meester, heel veel oefen dan maar!


Chocoladekruimeltaart (12 personen)
 (uit: Verslaafd aan chocolade, p. 32)

Deeg
 • 150 g bloem
 • 1 tl bakpoeder
 • 120 g koude boter, in blokjes
 • 50 g fijne tafelsuiker
 • 1 eierdooier
 • 1-2 tl koud water

Vulling
 • 1,5 dl slagroom
 • 1,5 dl volle melk
 • 225 g pure chocolade
 • 2 eieren

Kruimellaag
 • 110 g bruine suiker
 • 80 g geroosterde pecannoten
 • 115 g pure chocolade, fijngehakt
 • 85 g amaretti (koekjes)
 • 1 tl cacaopoeder

Zeef voor het deeg de bloem en het bakpoeder in een grote kom en meng er de boter, suiker, eidooier en het water tot een soepel deeg ontstaat. Neem het deeg uit de kom en kneed het kort. Dek het af met plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Rol het deeg uit en bekleed er een springvorm van 23 cm doorsnee. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Bekleed het met bakpapier en leg daarop een laag met gedroogde bonen of ongekookte rijst. Bak de taartbodem 15 minuten in de oven. Neem het blik uit de oven en verwijder het bakpapier met de bonen. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C.

Breng voor de vulling in een steelpan de room en melk aan de kook. Neem de pan direct van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat die smelten en roer het geheel tot een gladde saus. Klop de eieren en roer ze door de saus. Meng goed en giet de vulling op de taartbodem. Bak de taart 15 minuten, neem hem uit de oven en laat hem 1 uur staan.

Meng vlak voor het opdienen alle ingrediënten voor de kruimellaag in een keukenmachine en gebruik de pulseknop. (Geen keukenmachine? doe de suiker in een grote kom, hak de noten en chocolade met een groot mes fijn, verkruimel de koekjes en voeg toe aan de suiker. Voeg de cacaopoeder toe en meng alles goed). Strooi de kruimels over de taart voor je hem in stukken snijdt.


2 comments:

 1. kruimellaag met amaretti koekjes...dat kan alleen mega lekker zijn!

  ReplyDelete
 2. Ik kan je verzekeren dat dat zo is :) En als je geen ammaretti kan vinden kan je ook gewone kaakjes verkruimelen. Is niet helemaal het zelfde maar ook lekker.

  ReplyDelete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...