Friday, 12 August 2011

Sloppy Joes


We beginnen vandaag met een met bekentenis: Ik ken Amerika alleen maar van de televisieseries en films. Ik heb nog nooit een voet op Amerikaanse bodem gezet. Never been there, never done that (yet, I hope)! Al voelt het door al die films en series toch als of ik het een beetje ken of er weleens geweest ben. Natuurlijk gaat er niets boven "the real thing" maar bekende plekken zoals o.a. de fontein in Central Park of Beverly Hills en Hollywood zijn toch wel vertrouwd geraakt.


In die series en films komt ook met grote regelmaat de Amerikaanse eetcultuur voorbij, coffee to go en take away.  En wat is een een doughnut zonder politieagent, in iedere zich zelf respecterende politieserie komt die natuurlijk voorbij. Of de diners waar je patat, gefrituurde uienringen en supersize steaks kan krijgen met van die gele en rode knijpflessen met mosterd en kethup er in. Naast het all American food kennen ze ook veel enorm exotisch eten. Ik weet nog goed dat mijn eerste kennismaking met sushi was in de film "The Breakfast Club" (1985) waarin een zeer gemengde groep tieners om verschillende redenen moeten nablijven op school. Tijdens de lunch werden de verschillen in afkomst duidelijk via de inhoud van de meegenomen lunchtrommels, varierend van niets tot sushi.

Met de Sloppy Joe kwam ik in aanraking door de film "It takes Two" een feel good movie van een aantal jaar terug, met de toen nog kleine Olsen-tweeling. Waarin de dames uiteraard verwisseld worden en dat zou hilarische momenten moeten opleveren. Tijdens het verblijf op een summer camp wordt het lievelingseten, de Sloppy Joe, van de een voor geschoteld aan de ander, die deze dus nog nooit van haar leven heeft gegeten. De omschrijving die ze geeft voor de Sloppy Joe is ieder geval in de roos: " Big gooey messy burger". Sinds die film heeft de Sloppy Joe op mijn to-do lijst gestaan tot vandaag een aangepaste versie van het Amerikaanse blog Simply Recipes. En de ervaring leert het is een rommelig maar lekker hapje.

Sloppy Joes (4 personen)

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 600 g rundergehakt
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 2 stelen selderij, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1/2 pak gezeefde tomaten
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel worchestersaus
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel cayenne peper
  • 1 kruidnagel
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Peper & zout
  • 6 bolletjes of hamburgerbroodjes
  • Mosterd
  • IJsbergsla

Fruit in een grote gietijzeren pan met deksel de ui, paprika en selderij tot het zacht is. Haal uit de pan en zet apart. Doe het gehakt in de pan en bak tot dat het bruin begint te kleuren. Doe het groentemengsel en de knoflook erbij en bak nog even mee. Voeg dan de tomatenketchup, gezeefde tomaten, rode wijnazijn, worchestersaus en basterdsuiker toe en roer goed door. Doe de kruiden erbij en breng op smaak met zout en peper, laat het geheel nog 10 minuten sudderen met de deksel op de pan.

Snij de broodjes open en besmeer de bovenste helft met wat mosterd en leg op de onderste wat ijsbergsla.
Schep er het gehaktmengsel er op, vouw het broodje dicht en serveer.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...