Wednesday, 24 August 2011

Quiche Lorraine

Een klassieker: La quiche Lorraine! Het klinkt haast koninklijk. En ze is in al haar eenvoud ook nog eens overheerlijk. Veel meer dan deeg, eieren, spek en room of crème fraîche heb je er niet voor nodig. Dus voor iedere portemonnee geschikt en dat is toch fijn in deze tijden van crisis. Het doet een Romeins gezegde eer aan: Più se spenne e pejo se manga... (hoe meer u uitgeeft, hoe slechter u eet).

De taart is ontstaan in Lotharingen of wel Lorraine op zijn Frans. Het woord quiche stamt echter af van het Duitse woord Küche een verbastering van het woord Kuchen, wat cake of koek betekent. De quiche (a.k.a. hartige taart) is veelzijdig je kan aan de basis van ei en room van alles toevoegen. Maar een quiche Lorraine hoort een echte quiche Lorraine te zijn en dus zonder kaas, prei of tomaat. Als je hem ergens bestelt of koop kom je, helaas, bijna altijd bedrogen uit want meestal zitten er toch "extra" ingrediënten in.

Nu zijn er natuurlijk varianten op de Lorraine maar ook die zijn eenvoudig en ontstaan in de omliggende streken de Vogezen en de Alsac. Zo kun je voor een quiche Vosgienne wat gruyère aan de migaine (het mengsel van ei en crème fraîche) toevoegen. En door het toevoegen van wat gefruite ui aan het recept toe te voegen krijg je een quiche Alsacienne.



Quiche Lorraine (4 personen)

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 200 g biologische spekreepjes
  • 250 g crème fraîche
  • 50 ml room
  • 3 eieren
  • 2 eidooiers
  • Nootmuskaat
  • Peper & zout

Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven aanrecht. Rol uit tot een lap die de bakvorm bedekt en leg in de ingevette vorm. Bak de spekjes in een koekenpan uit. Strooi de uitgelekte spekjes over de bodem uit. Roer in een kom de crème fraîche, room, eitjes en dooiers door elkaar. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Schenk het mengsel in de vorm en zet in de oven op 200 °C voor 25-30 minuten of tot hij goudbruin is.

En voor wie de koninklijke weg wil bewandelen die maakt natuurlijk zelf een kruimeldeeg van 250 g bloem, 125 g koude boter (in blokjes), 1 middelgroot ei, 1 eetlepel ijskoud water en een snufje zout.  Let op snelheid is essentieel. Meng de bloem en boter snel met je vingers door elkaar. Voeg het los geklopte ei toe en meng de massa met koude handen tot een samenhangend deeg. Voeg het water toe en kneed tot een bol. Dek deze af en laat een uur rusten in de koelkast. Rol de bal uit tot een lap van 1 tot 1,5 cm dik en bekleed hiermee het bakblik. Bak dit 20 minuten blind (zie hieronder) voor in de oven.

Tip: of bak de bladerdeeg in de vorm met een bakvulling (= bakpapier met droge bonen erin) even 15 minuten voor.

1 comment:

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...