Friday, 5 August 2011

Bloemkoolsoep met gorgonzola en salie-olie


Vergeten groenten, je hoort er de laatste jaren verschrikkelijk veel over. Bijvoorbeeld pastinaak, schorseneren, aardpeer en kardoen, ze staan tegenwoordig weer op de kaart (ook in menig restaurant). Sommige zijn zelfs "weer" te koop bij de grote supermarktketens. Dus mag je dan nog wel van vergeten groente spreken! Echter in het supermarktschap is maar beperkt ruimte dus dit gaat ten koste van andere groente als in een heuse groenteoorlog.

En bloemkool, samen met rode kool en anderen kolen, lijkt daar een van te zijn. Lagen vroeger de schappen er mee vol, nu zijn ze meestal alleen nog maar te vinden achter een raampje van plastic als voorgesneden variant. Bloemkool was altijd een van mijn favorieten vooral de versie met ouderwetse huishoudschoolpapje en wat nootmuskaat die mijn moeder maakte. Super eenvoudig maar het was altijd smullen. Nu was dat ook het enige recept met bloemkool dat mijn moeder in haar repertoire had. Dus niet echt avontuurlijk en zelf heb ik deze versie eigenlijk nog nooit gemaakt (generatiekloofje, vrees ik).

Wel een dit heerlijke soepje met gorgonzola. Maar dat kan natuurlijk elke andere blauwaderkaas zijn, net wat je lekker vind. Of als je niet van blauwe kaas houd een andere pittige kaas.
 Bloemkoolsoep met gorgonzola en salie-olie (4 personen)

  • 1 bloemkool
  • 1 kruimige aardappel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 750 ml water
  • 100 ml room
  • 1 stukje foelie
  • 20 g boter
  • nootmuskaat
  • een snufje cayennepeper
  • zout & peper
  • een handvol salie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • een stukje gorgonzola

Doe de ui en kleingesneden selderij met de boter in een grote pan en zet aan tot de ui glazig is. Schil de aardappel en snij in blokjes. Maak de bloemkool schoon en snij in roosjes. Doe de aardappel en bloemkool in de pan en bak even mee. Voeg het water, de bouillonblokjes en foelie toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten  doorkoken. Haal de foelie er uit en pureer in de blender of met een staafmixer. Roer de room door de soep en breng op smaak met de nootmuskaat, cayennepeper en zout en peper. Dien de soep op in kommen met de gorgonzola er overheen verkruimeld en besprenkeld met de salie-olie.

Voor de salie-olie. Blancheer de salie in wat heet water met wat bicarbonaat (houd de groene kleur mooier).  Snij/hak de salie heel fijn en meng met de olie.

2 comments:

  1. Lekker he? Ik was van plan om de soep van de week te maken, heb 2 bloemkolen in m'n tuin staan :-)

    Maar die salie-olie, hoe lang kun je die bewaren?

    Groetjes Rietje

    ReplyDelete
  2. Hallo Rietje,

    Hij was inderdaad erg lekker :) De salie-olie kan je, op deze manier, een dag of twee in de koelkast bewaren. Doe er wat meer olie bij en het laat 2-3 weken trekken. Daarna zeven en je kunt er maanden mee vooruit.

    Veel plezier in de keuken!

    Groetjes kathalijne

    ReplyDelete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...