Saturday, 2 July 2011

Quinoasalade met haricots vert, tuinbonen, ertwen en zoete aardappel

Een paar weken geleden schreef ik over een aantal “maagdelijke” ingrediënten. Producten die nog niet eerder in mijn keuken zijn gesignaleerd. Filodeeg was daar een van maar ook het supergraan quinoa heeft nog niet de eer gehad om een plekje in mijn voorraadkast te krijgen. Door de verschillende blogs die ik volg had ik er al veel over gelezen en stond het hoog op de to-do-list. Maar zoals dat vaak gaat in het drukke leven van alledag grijp je terug op wat je al kent en is experimenteren er niet bij. Dus nu maar de stoute schoenen aan!
 
Quinoa. Een klein rond wit graankorreltje. Al eeuwen bekend in de Andes, was lang geleden de rijst van de Inca’s, en is daar wat de aardappel voor ons. De basis van het dagelijkse menu en bevat veel vezels, proteïnen en vitamine B. Het wordt gekweekt in Bolivia, Ecuador, Peru, Colombia, Chili en Argentinië. Het kan worden gebuikt in soep, als vervanger van bijvoorbeeld rijst, als toetje maar ook als bestanddeel van krabkoekjes in plaats van risotto. Al met al een zeer veelzijdig korreltje.

Deze keer als vervanger van couscous in een salade. Quinoa is zelf neutraal nootachtig van smaak en neemt net als couscous makkelijk smaken op. Deze salade heeft door de Ras-al-Hanout een Marokkaanse inslag en is heerlijk met een stukje witvis besprenkelt met olijfolie, limoenrasp en peper en zout, langzaam gegaard in de oven.

Quinoasalade met haricots vert, tuinbonen, ertwen en zoete aardappel (2 personen)

  • 200 g quinoa
  • 250 g tuinboontjes, dubbelgedopt
  • 500 g haricots vert
  • 200 g velderwtjes
  • 1 grote zoete aardappel
  • 1 theelepel ras al hanout
  • 350 ml kippebouillon
  • ½ theelepel korianderzaad, gemalen
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 1 hand verse koriander, fijngesneden
  • 1 hand verse munt, fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • Sap en rasp van een ½ limoen
  • Zout & peper

Spoel de quinoa in een zeef onder de kraan en laat daarna goed uitlekken. Blancheer de haricots, de velderwtjes en tuinboontjes voor 5-7 minuten. Maak de zoete aardappel schoon en snijd in blokjes. Kook ze in 15-20 minuten gaar en giet af.

Doe wat olijfolie in een pan en bak de quinoa 3 minuten even aan. Voeg dan de bouillon toe en de ras-al-hanout. Kook in 10 minuten gaar en laat nog 10 minuten afgedekt staan.

Meng daarna de quinoa, haricots, velderwtjes, tuinboontjes en aardappel in een grote schaal. Breng op smaak met de verse koriander, munt, komijn, korianderzaad, het limoensap en de rasp. Indien nodig nog wat peper en zout toevoegen. Serveer lauwwarm of koud.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...