Thursday, 21 July 2011

Paddenstoelenpaté met toast

De afgelopen dagen waren zwaar op culinair gebied, boeken vol met suggesties maar toch geen idee wat je moet maken. Ik heb heerlijk twee weken vakantie en had me voorgenomen om heel veel te gaan experimenteren in de keuken. En natuurlijk leuke berichten er over te schrijven voor het blog. Maar is het er tot vandaag nog niet van gekomen. Shame on me!!! Al heb ik de laatste dagen toch mijn best gedaan in de keuken, vraag maar aan mr.X.

Ik heb me nu dan ook laten leiden door de voorraad in de koelkast. Daar in staat al een paar dagen een doosje biologische kastanjechampignons te wachten. En iedere keer als ik de koelkastdeur open deed keken ze me aan en leken te roepen: “Doe iets met ons voor we verschrompelen”. Maar ja, die inspiratie kwam niet, misschien omdat ik champignons toch te veel met de herfst associeer. Dus heb ik een van mij laatste aanschaffen, het kookboek ‘Vers op je bord’, erbij gepakt.

Vers op je bord is een erg leuk boek, waar nu al verschillende post-its in zitten bij recepten die ik nog wil maken. Ze hebben het boek op ingrediënt ingedeeld en daarbij onderscheid gemaakt in fruit en groenten en dit weer in verschillende families opgedeeld. Ook bij het kopje paddenstoelen (pag. 218 - 224) is een post-it geplakt en daar staat onder andere het recept voor paddenstoelenpaté. Al is het eigenlijk meer een champignonpaté omdat alleen champignons worden gebruikt in het recept. Maar dat biedt alvast mogelijkheden als het paddenstoelenseizoen is aangebroken. Hier mijn versie van het recept met wat truffelolie voor een extra aards karakter.

Paddenstoelenpaté met toast (4 – 6 personen)
 • 60 g boter
 • 1 kleine uit, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook, geplet
 • 250 g biologische kastanjechampignons
 • 55 g geschaafde amandelen
 • 2 eetlepels slagroom
 • 2 eetlepels tijm
 • 2 eetlepels platte peterselie
 • 2 theelepels truffelolie
 • Peper en zout
 • Brood naar keuze (wat goed dun te snijden is)

Snijd de champignons in vieren en snipper de ui. Verhit in de koekenpan de boter en fruit daarin de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Doe de champignons in de pan en bak voor ongeveer 10 minuten mee tot ze zacht zijn en het vocht bijna is verdampt. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

 Rooster in een andere koekenpan de amandelen tot ze goudbruin zijn. Doe de amandelen in de blender en hak ze fijn. Voeg het paddenstoelenmengsel toe en pureer het tot een glad mengsel. Haal de puree uit de blender en roer de room, olie en kruiden er doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Schep het in twee schaaltjes en strijk het oppervlak glad en dek af met plasticfolie. Zet 4-5 uur in de koelkast.

Snij van het brood dunne plakjes van maximaal 0,5 mm dik en leg deze in de oven. Bak tot ze krokant en bruin zijn.

Met deze paté kun je oneindig veel variëren nu als hapje maar je kan natuurlijk het ook als voorafje serveren. Het is bijvoorbeeld ook heerlijk bij biefstuk of kalfsoester. En je kan hem ook gebruiken als vulling van een lekker stukje vlees.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...