Friday, 15 July 2011

Muffins met frambozen en witte chocolade


Een paar weken geleden heb ik een heerlijk ontbijtje gepost, Hangop met zomerfruit en honing. In dat recept heb ik lijnzaad gebruikt voor de smaak maar ook voor de vulling en vezels. Dus nu staat er een pak met gebroken lijnzaad in de kast. Tijd om eens uit te zoeken wat je er nog meer mee kunt dan door de yoghurt roeren. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken in koekjes, brood, pannenkoeken, je eigen muesli of overheerlijke muffins.


Een muffin is een soort brood al worden ze vaak verward met cupcakes. Over het algemeen zijn muffins minder zoet, groter en zwaarder dan cupcakes en hebben meestal geen glazuur (icing of frosting). Ook zijn er muffins in hartige varianten terwijl cupcakes altijd zoet zijn. Muffins worden vaak dagelijks en vooral bij het ontbijt gegeten.

Cupcakes zijn eigenlijk kleine cakejes en worden meestal gegeten bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen of andere feestelijkheden. Aan muffins kun je daarnaast ook nog allerlei extra ingrediënten toevoegen zoals chocolade, stukjes fruit (vers of gedroogd) en noten. Vanwege het lichte en luchtige beslag is dit bij cupcakes niet goed mogelijk want de vulling zakt naar de bodem, deze worden echter vaak prachtig versierd.

Deze keer een muffin met de fijne combinatie van frambozen en witte chocolade waarbij dus voor extra crunch en vezels ook nog wat lijnzaad is toegevoegd. Eventueel met wat verse jus d'orange en een kookt eitje. Zo word ontbijten een waar feestje!



Muffins met frambozen en witte chocolade (12 stuks)

  • 260 g biologische tarwe bloem
  • 10 g bakpoeder
  • 3 g zout
  • 130 g suiker
  • 1 ei
  • 230 ml melk
  • 60 ml plantaardige olie (of vloeibare/gesmolten boter)
  • merg van  een half vanillestokje
  • 3 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 200 g frambozen
  • 60 g witte chocolade, fijngehakt
  • Papieren muffinvormpjes

    Roer in een beslagkom de bloem, bakpoeder, zout, suiker en lijnzaad door elkaar. Maak in het midden een kuiltje. Mix in een kleine kom het ei, de melk en olie en schenk dit in het kuiltje in de beslagkom. Roer goed door elkaar met een vork maar roer niet te lang (en vooral niet kloppen). Voeg de frambozen en chocolade toe roer zachtjes door het beslag. Het beslag mag best nog iets klonterig zijn.

    Schenk of lepel het beslag in de papieren vormpjes die in een muffinbakplaat zijn gestoken. Als je geen papieren vormpjes gebruikt dan kan je bakplaat in vetten met boter en bestuiven met bloem. Bak op 180 °C in de oven voor 25 - 30 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rek.

    3 comments:

    1. Lijkt me erg lekkere combinatie, de witte chocolade met frambozen, mmmm!

      ReplyDelete
    2. Als het geen tijd voor frambozen is kan je ook zo'n pakje uit de diepvries gebruiken. Net zo lekker, en nog goedkoper ook!

      ReplyDelete
    3. @Marit Ha Marit,
      Ja, dat kan zeker, makkelijk en inderdaad goedkoper :)

      ReplyDelete

    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...