Saturday, 30 July 2011

Boeuf Bourguignon

Afgelopen week was ik met Mr. X en familie een weekje in Knokke. Knokke is een een van de mooiste badplaatsen in België en het was, ondanks dat het weer niet altijd meewerkte, een aangenaam vertoeven. Zeker vast omdat ik voor een aantal van mijn favoriete bezigheden, zoals shoppen en lekker eten, in Knokke aan het juiste adres ben. Onze Zuiderbuurtjes hebben namelijk het gebied van zowel mode maar vooral ook culinair een verfijnde smaak.

Eenmaal de grens gepasseerd begint het bourgondische leven en schakel je al snel een aantal versnellingen terug. Iets wat voor ons Hollanders soms nogal lastig blijkt te zijn.Vooral zo rond het middaguur wordt uitgebreid genoten en neemt men de tijd voor een heerlijk maal. In tegenstelling tot wat wij gewend zijn, is het lunchen is in Knokke tot een ware kunst verheven. De lunchkaart verschilt over het algemeen niet veel van de dinerkaart en de wijn vloeit rijkelijk.

Tijdens ons verblijf hebben we geprobeerd ons zoveel mogelijk aan te passen. En dat was geen straf. De Belgen staan vooral aan de kust bekend om hun uitstekende visgerechten en vooral de garnalenkroketjes met gefrituurde peterselie. Ook heb ik heerlijke mosselen in look en room gegeten. Maar elke avond uit eten is toch ook wat veel van het goede en erg zwaar voor de portemonnee. Vandaar dat we toch een aantal keer bij toerbeurt hebben gekookt. Onze bijdrage was een fijne Boeuf Bourguignon (de foto is vanwege de vakantie geleend van www.libelle-lekker.be).

 

Boeuf Bourguignon (4 personen)

  • 800 g stoofvlees (runderriblappen) in dobbelstenen
  • 1 grote ui, in parten
  • 200 g spekjes 
  • 20 ml rode wijnazijn
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 laurierblaadje
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels peterselie, fijngesneden
  • 1 fles rode bourgogne
  • 1 runderbouillonblokje
  • 100 ml cognac
  • 20 g boter
  • 10 - 12 zilveruitjes of sjalotten
  • 250 biologische kastanjechampignons
  • Zout en peper

Bak in een grote pan de spekjes tot het vet glazig is, voeg de uienpartjes en de knoflook toe. Haal uit de pan en zet apart. Voeg de boter toe. Bruineer het vlees op hoog vuur. Bestrooi met bloem en bak het even mee. Voeg het spekjes-uimengsel, de azijn, wijn, cognac, laurier en tijm toe en kook even door. Doe het bouillonblokje erbij en laat 2 uur stoven. Bak in een aparte pan de champignons en de hele uien tot het vocht is verdwenen. Voeg toe aan het vlees samen met de peterselie. Breng op smaak met zout en peper en laat nog een uur stoven, waarvan 30 minuten zonder deksel. Als de stoof nog wat te dun is even laten inkoken.Verwijder voor het serveren de takjes tijm en het laurierblaadje.

Lekker met aardappelgratin met knoflook en salie of aardappelpuree.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...