Sunday, 12 June 2011

Shortbread; Schotse zandkoekjes

Eerder al heb ik een recept voor American cookies gepost. Nu in de serie koekjes eentje van Schotse afkomst. Shortbread is een koekje met maar drie ingrediënten namelijk: suiker, boter en bloem. Qua bestanddelen lijkt het daarmee op onze overheerlijke boterkoek. Maar daarbij gebruik je, zoals de naam al aan geeft, veel meer boter in de bereiding. Shortbread komt in verschillende vormen voor maar traditioneel zijn het de fingers, rounds en petticoat tails, waarbij een grote ronde shortbread in parten wordt gesneden.

Shortbread stamt helemaal uit de middeleeuwen en werd voornamelijk als dessert geserveerd. Het werd al in de 12de eeuw gemaakt maar pas in de 16de eeuw werd het recept verfijnd door Mary, Queen of Scots. Zij heeft de petticoatvorm bedacht. Het koekje was een echte verwennerij en een luxe die niet iedereen zich kon veroorloven. Het werd dan ook voor speciale gelegenheden en feesten gemaakt zoals kerst en het Schotse Hogmanay (Oud & Nieuw) of een huwelijk.

Het koekje staat bekend als een Schotse lekkernij maar is in de rest van het Verenigd Koninkrijk ook erg populair. In Denemarken en Zweden hebben vergelijkbare koekjes met de naam Drömmar, wat dromen betekend. Door de simpele ingredienten en de korte bereidingstijd is dit koekje in een mum van tijd gebakken. Zeker in vergelijking met het macademia & witte chocolade koekje van de vorige post. Dus hup de keuken in en bakken maar!


 Shortbread (+/- 16 koekjes)

  • 125 g boter
  • 60 g suiker
  • 225 g bloem

Meng de zachte boter met de suiker tot het geheel goed gemengd is en niet meer knispert (zeker 10 minuten roeren) Mix daarna de bloem er doorheen en kneed het geheel tot een bal en druk deze plat. Leg een half uurtje in de koelkast om op te stijven. Rol de bal uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 cm dik en snij er vingers van (ongeveer 2 cm breed).

Verwarm de oven voor op 160 °C. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif in het midden van de oven voor 10-12 minuten. De koekjes zijn klaar als ze licht goudgeel zijn. Laat ze afkoelen en dip ze eventueel in wat gesmolten chocolade voor extra lekkere koekjes.

5 comments:

  1. Lijkt mij erg lekker. Bedankt!

    ReplyDelete
  2. @sandra
    Hoi Sandra,
    You're welcome :) Ik hoop dat ze lekker waren!

    ReplyDelete
  3. hey kan dat dat het deeg wat korrelig is ?? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, ja dat kan kloppen. Heb je het wel oplaten stijven in de koelkast (minimaal 30 minuten, langer mag altijd)? Zo ja, is het dan nog steeds kruimelig? Dan kan je het deeg op kamertemperatuur laten komen en er nog een eetlepel zachte boter doorheen kneden. Wel weer in de koelkast hierna.

      Succes!

      Delete
  4. heerlijk. ik heb nog geraspte citroenschil en grof gemalen zout eraan toegevoegd... heeerlijk..

    ReplyDelete

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...