Thursday, 16 June 2011

Romige mosterdsoep met spekjes


Nog geen jaar geleden waren collega B. en ik een van de grootste afnemers van soep-in-zak en rookworsten voor in de magnetron. In het pand waar we werkten, hadden we een klein keukentje waar onder andere een magnetron stond. Wegens het ontbreken van een kantine werden er vooral in de wintermaanden veelvuldig kommen soep of worsten in opgewarmd. Helaas beschikken we niet meer over deze privileges sinds we verhuisd zijn naar een ander pand, deze dan weer wel met een heuse kantine.

Soms snak je namelijk gewoon naar een lekker warm soepje tijdens de lunch (zeker nu de zomer het even af laat weten) en het brouwsel wat ze in onze kantine serveren kan je geen soep noemen. Een soep in zak was altijd een uitkomst en iedereen had zo wel zijn eigen favoriet. Bospaddenstoelen, erwtensoep, romige kippensoep of tomatencrème. Maar mijn favoriet was toch wel de mosterdsoep met spekjes. Nu is een soep uit een zak niet te vergelijken met de “real deal” dus dan maar zelf de keuken in.

Mosterdsoep is niet moeilijk te maken en heeft een heerlijke balans tussen scherp, romig en het zoutige van de spekjes. Het is het lekkerst als je een lekkere grove mosterd kiest maar vaak wordt een combinatie genomen met een scherpe mosterd als Dijon voor de echte mosterd smaak. In ons landje wordt overigens heerlijke grove mosterd gemaakt dus kies een Doesburgse, Groninger of de Zwolse van de Librije.


Romige mosterdsoep met spekjes (2 personen)
  • 50 g bloem
  • 50 g boter
  • 100 ml witte wijn
  • 1 eetlepel Zaanse grove mosterd
  • 2 eetlepels Moutarde a l'ancienne
  • 200 ml room
  • 750 ml bouillon (kip of groente)
  • Peper & zout
  • 200 g spekjes

Laat in een grote pan de boter smelten en doe al roerende de bloem erbij. Roer goed zodat er geen klonten ontstaan. Bak dit mengsel (= een roux) vijf minuten op laat vuur. Schenk beetje bij beetje de wijn erbij een blijf goed roeren in de tussentijd. Doe iedere keer pas vocht erbij als al het toegevoegde vocht is opgenomen door de roux. Laat de roux nog twee minuten goed bakken zodat de alcohol kan verdampen.

Doe nu beetje bij beetje de room erbij en blijft ten alle tijden goed roeren. Voeg de 3 eetlepels mosterd toe en roer door. Nu heb je als het goed is een dikke mosterdsaus. Verdun de saus al roerende met de bouillon en laat 10 minuten zachtjes koken. Bak in de tussentijd de spekjes uit. Breng de soep op smaak met zout en peper. Serveer in kommen of borden en strooi de spekjes er over.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...