Tuesday, 7 June 2011

Krabtaartje met veldsla en dille-limoen vinaigrette


Tot mijn grote schande (ja,ja het schaamrood staat me op de kaken) moet ik bekennen dat ik nog nooit een gerecht heb gemaakt waarin filodeeg werd gebruikt. Al heb ik vele recepten liggen die gebruikmaken van dit delicate deeg. Waarom het er eigenlijk nog niet van is gekomen, weet ik eigenlijk niet. Op de een of andere manier schrok het me toch altijd af. Die kwetsbare dunne velletjes waarbij het gevaar van scheuren en uitdrogen altijd op de loer ligt. Tot vandaag dus.

Achteraf vraag ik, tot voor kort nog filodeegmaagd, me af waar ik nou precies bang voor was. Want het verwerken ging uitstekend en viel dus 100% mee. Maar nu ik er zo over nadenk zijn er nog wel meer “maagdelijke” ingrediĆ«nten die nog niet in mijn keuken zijn gesignaleerd. Even een lijstje:

- Polenta
- Artisjok (vers)
- Venkel
- PX-azijn
- Nigella zaad
- Sumac
- Granaatappel

Zo kan ik natuurlijk nog wel even door gaan. De lijst is eigenlijk onuitputtelijk. Maar dit zijn ingrediĆ«nten die ik binnenkort echt graag een keer wil  gaan gebruiken. Oftewel werk aan de winkel. Maar nu weer terug naar het filodeeg een heerlijk krabtaartje met veldsla en een dille-limoen vinaigrette.Krabtaartje met veldsla en dille-limoen vinaigrette (4 personen)

 • 2 vellen filodeeg
 • 150 g wit krabvlees
 • 1 ei
 • 40 ml room
 • 50 g geraspte parmezaan
 • 1 eetlepel cognac
 • cayennepeper
 • 2 handjes veldsla
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel witte balsamico
 • 1 eetlepel limoensap
 • 2 eetlepels verse dille fijngesneden
 • Peper & zout

Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Meng in een kom het krabvlees met het ei, de room, de parmezaan en de cognac. Breng op smaak met de cayenne peper, zwarte peper en zout. Smeer de twee vellen filodeeg in met wat olie en leg op elkaar. Verdeel het vel in vieren zodat je vier even grote vierkanten hebt. (dit past precies als je een muffinbakvorm gebruikt) Vet de bakvorm in en doe het filodeeg voorzichtig in de vormpjes en vul met het krabmengsel. Bak in 20 minuten tot ze goudbruin zijn.

Maak in tussen de vinaigrette van de olie, balsamico, limoensap en dille. Breng op smaak met peper en zout. Serveer de taartjes op een bedje van veldsla en sprenkel de dressing over het taartje en de sla. Dien gelijk op.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...