Friday, 3 June 2011

Gazpacho


Belofte maakt schuld! Een paar maanden geleden vroeg Mr. X of ik niet een keer gazpacho kon maken. Maar omdat we toen de winter in gingen, heb ik gezegd dat als de temperatuur het toelaat dat ik dan homemade gazpacho ga maken. Deze frisse fluwelige koude tomatensoep moet namelijk gegeten worden op een zonnige, zomerse, warme dag. Eigenlijk als het zo heet is dat de mussen van het dak vallen.

Meestal als dat het geval is heb je zeer weinig trek en om in al die hitte nog iets warms op tafel te toveren is dan ook eigenlijk te veel. Het enige waar je dan aan kan denken zijn frisse salades of een barbecue of een verkoelende ijscoupe. Ook deze koude soep uit Andalusiƫ een probaat middel bij zomerhitte. Makkelijk en supersnel te maken en uiterst verfrissend.

Een van de fijnste boeken, die ik heb over de Spaanse keuken, is Moro. De recepten hier uit zijn eigenlijk meer dan Spaans alleen. Het is beter te omschrijven als de Moorse keuken die ook invloeden uit de Arabische wereld kent. Dit recept uit het kookboek van Sam & Sam Clark is een versie van gazpacho zonder paprika, wat de smaak wat zachter en tomatiger maakt, paprika heeft de neiging te overheersen. De garnering is optioneel en word doorgaans apart in kommetjes op tafel gezet zodat iedereen zelf naar smaak kan pakken. Als je aan de garnering nog wat hardgekookt ei en Seranno ham toevoegt noem je het Salmorejo, de gazpacho variant uit Cordoba.


 Gazpacho (2 personen)

  • 500 g tomaten 
  • ½ komkommer
  •  ½ groene peper
  • 1 dessertlepel ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • ½ oude witte boterham, ontkorst
  • 1 dessertlepel olijfolie
  • 1 dessertlepel wijn- of sherryazijn
  • Zout & peper

Snij het teentje knoflook in de lengte door midden en verwijder de kiem in het midden. Wrijf de helften in een vijzel met wat zout tot pulp. Halveer de tomaten en haal eventueel uit de helft de zaadlijsten. Schil de komkommer en snij in stukken. Halveer het groene pepertje en verwijder de zaadjes.

Doe alle groente en het verkruimelde brood in de blender en pureer. Breng op smaak met de olie, azijn, zout en peper. En zet in de koelkast voor een paar uur. Serveer in een kom of bord en garneer met wat fijn gesneden tomaat, komkommer wat olie en zwarte peper. Voor een amuse kan je kleine glaasjes kiezen.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...