Monday, 27 June 2011

Frisse hangop met zomerfruit en honing

Vroeger maakte mijn moeder nog weleens hangop als nagerecht. Niet dat ik wist dat het zo heette. Maar het was de lekkerste yoghurt die ik me kan herinneren. Hangop is ingedikte yoghurt. De yoghurt wordt in een theedoek gedaan en dan in een vergiet een tijd, het liefst zo lang mogelijk, laten staan zodat de wei (het vocht) er uit kan lopen. Als de yoghurt was uitgelekt dan deed ze er room en suiker door. Hierdoor en door het uitlekken, werd de yoghurt vol en zacht zoet van smaak. Deze hangop werd dan geserveerd met stukjes appel of met aardbeien er door.


Hangop is heerlijk en makkelijk te maken. Deze keer alleen niet als nagerecht maar als een fris ontbijt. Nu is hangop niet het meest slanke ingrediƫnt vanwege de room die wordt toegevoegd. Maar ook omdat je de lekkerste hangop maakt met volle yoghurt en dan het liefst biologische. Maar als je het combineert met verse vruchten en honing is het toch een zeer gezond en lekker ontbijt.

Voor de vruchten kun je van alles kiezen maar om dat zacht fruit momenteel volop te verkrijgen is heb ik frambozen en blauwe bessen gekozen. Allebei zitten ze vol met vitamine C, vitamine B en antioxidanten. Dus supergezond. Maar vooral de framboos barst van de antioxidanten, zelfs meer dan een tomaat of broccoli. Ook liggen er alweer steenvruchten zoals nectarines, perziken en kersen in de winkel dus heb ik ook een perzik in stukjes gesneden.

Daarnaast heb ik er wat gebroken lijnzaad doorgeroerd voor de lekkere nootachtige smaak. Lijnzaad heeft als voordeel de vezels voor een goede stoelgang zorgen en bevat stoffen met anti-cancerogene effecten. Met wat honing om het wat zoeter te maken en je hebt een heerlijk ontbijt.Frisse hangop met zomerfruit en honing (2 personen)

  • 500 ml volle yoghurt
  • 100 ml room
  • 2 perziken
  • 1 doosje frambozen
  • 1 doosje blauwe bessen
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 2 eetlepels honing
Doe de avond van te voren de yoghurt in een met een theedoek beklede vergiet en zet het geheel in een kom. Plaats in de koelkast tot gebruik de volgende ochtend.

Schep de hangop in een kom er roer de room er door en verdeel over twee kleinere kommen. Was het fruit en snij al het nodig is in stukken. Strooi in elke kom een lepel lijnzaad (of meer als je dat lekker vindt) en roer door. Strooi de vruchten er over heen en doe tenslotte de honing over de vruchten.

Ook lekker als nagerecht maar dan zonder de lijnzaad. En heb je geen zin of tijd om hangop te maken, het kan natuurlijk ook met gewone yoghurt.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...