Friday, 13 May 2011

Tori teriyaki

Een keer wat oosters is ook wel eens lekker. Zelf neig ik in de keuken altijd meer naar het mediterraans of het midden oosters. Maar een hapje Japans gaat er op zijn tijd ook wel in. Zeker sushi vind ik heerlijk. Maar omdat het maken daarvan zo'n tijdrovend klusje is, is dat voor een vrijdagavond geen optie. Na een drukke werkweek is het fijn om niet al te lang in de keuken te hoeven staan. Vandaar deze tori teriyaki. Lekker en snel.

Even een klein lesje Japanse kookkunst. Tori betekent kip, teri is in het Japans glimmen of glanzen en yaki is grillen. Deze teriyaki techniek wordt op verschillende wijze toegepast. Als marinade, om in te bakken, als saus of om vlees of vis mee te lakken en heeft als doel vlees of vis een extra smaak en een mooie glans te geven. Dit gerecht eet je met groene groente als peultjes, broccoli of wat taugé. In mijn geval was het bimi. Lekker met rijst of ramen. Uiteraard eet je dit met eetstokjes (hashi).

Eet smakelijk: Itadakimasu! (uitspraak: ietadakiemas)


Tori  teriyaki (4 personen)

  • 3 eetlepels sojasaus van Kikkoman
  • 3 eetlepels sake
  • 3 eetlepels mirin
  • 3 eetlepels fijngehakte gemberwortel (stuk van ongeveer zes centimeter)
  • 1 eetlepel bruine suiker 
  • 600 g biologische kippendijen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel sesamzaadjes (geroosterd)
  • 1 bosuitjes in klein ringetjes

    Breng de sake en mirin aan de kook, laat hem even doorkoken tot de alcohol is verdampt. Voeg de sojasaus, gemberrasp en de suiker toe en laat de teriyakisaus koken tot hij stroperig wordt. Snijd de kippendijen in stukken. Verhit de olie in een wok en roerbak hierin het vlees in 6-8 minuten gaar. Verwijder eventueel het overtollige vocht. Schenk de teriyakisaus erbij en laat hem op hoog vuur verdampen, tot de saus dikker wordt en gaat glanzen. Voor het serveren bestrooi het gerecht met de sesamzaadjes en de bosui.

    0 reacties:

    Post a Comment

    var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...