Monday, 16 May 2011

Spaghetti a la Carbonara

Wel room of géén room? Gebruik je een heel ei of alleen de dooier. Over de ingrediënten van de echte of originele spaghetti alla carbonara wordt vaak getwist. Maar zoals natuurlijk bij alle recepten leiden er vele wegen naar Rome. En laat daar nu net de oorsprong van dit gerecht liggen.

De naam Carbonara komt van de Romeinse kolenwerkers die deze pastasaus tijdens hun schaft aten. Een andere meer aannemelijke verklaring is dat de Italiaanse chefs deze saus maakten met de overvloedige hoeveelheden spek en zuivelproducten waar Amerikaanse soldaten na het einde van de tweede wereldoorlog in Italië de beschikking over hadden. 

Een doodzonde die je in ieder geval nooit mag begaan is Carbonara uit een potje of een zakje. Het is niet te vergelijken met de zelfgemaakte en in wezen is het ook een hele andere saus. De potjes-en-zakjes-variant is op basis van een bechamelsaus en dat komt er in het echt niet aan te pas.

Het is een simpele maar rijke en machtige saus waar maar 4 ingrediënten voor nodig zijn om het te maken. Fluwelig, romig en heerlijk zoutig door de spekjes.


Spaghetti alla Carbonara (2 personen)
 • 300 g spaghetti
 • 2 eieren
 • 2 eidooiers
 • 50 g geraspte parmezaan
 • 100 g  biologische spekreepjes (of liever pancetta)
 • 1 teentje knoflook

  Kook  de spaghetti al dente. Doe de eitjes en de eigelen in een kom en meng samen met de geraspte kaas goed door elkaar. Snij de knoflook in plakjes. Bak in de tussentijd de spekjes met de knoflook tot bruin en knapperig zijn. Verwijder de knoflook. Giet de spaghetti af en doe terug in de pan en zet op heel laag vuur. 

  Doe nu in een rap tempo de spekjes bij de pasta en roer goed door. Haal van het vuur en roer het ei-kaas mengsel er door. Serveer direct in (warme) borden en maal er verse zwarte peper over. Direct opeten.

  0 reacties:

  Post a Comment

  var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...