Thursday, 19 May 2011

Pompoen-muntrisotto

J.O. is in Nederland. Jamie is going Dutch. En hij spreekt tegenwoordig ook Nederlands! Weken, maanden heb ik er op moeten wachten maar nu is het dan eindelijk zo ver. Hij ligt in de winkel: "The Italian issue". Meteen kopen natuurlijk. En vol verwachting door bladeren.

Ik heb het hier over Jamie Oliver en meer specifiek over zijn tijdschrift. Heeft hij ook tijdschrift hoor ik je denken. Ja, dus. En dat heeft hij al tweeënhalf jaar in Engeland, dat dan weer wel. Maar gelukkig voor mij waren die blaadjes tot voor kort ook in ons kikkerlandje te koop. Wel prijzig maar toch te leuk om te laten liggen. Tot eind februari ging het allemaal goed, op regelmatige basis toog ik naar de kiosk om mijn Jamie magazine op te halen.

Maar het werd maart en geen Jamie, het werd april en nog steeds geen Jamie en toen mei inzicht kwam raakte ik in een lichte paniek. Waar bleef Jamie er was toch niets gebeurt? Na wat gegoogle kwam het verlossende antwoord. Jamie zou eind mei verschijnen in jawel het Nederlands. Nu heb ik dus deze  langverwachte Nederlandse "Italian issue" door gespit en toch is er die kleine teleurstelling.

De inhoud is nog steeds vergelijkbaar met de Engelse. Behalve in sommige gevallen bijvoorbeeld de items speciaal voor de Nederlandse markt. Dat betekend veel gerecyclede recepten zoals op pagina 124 de Pittige salade van kikkererwten, tomaat en feta die ik vorige maand heb gemaakt. Ook is het tijdschrift doorspekt met Engels omdat het opmaaktechnisch onbetaalbaar is om dit ook allemaal aan te passen, toch jammer. Ook zal de Nederlandse Jamie maar zes keer per jaar verschijnen in plaats van de tien edities in Engeland. Ik ga dus dingen missen.

En dat blijkt want ik heb "in English" nu nummer 16 thuis liggen en ze beginnen overzees al aan editie 20! Dus voor iedereen die Jamie-fan is en niet bijster goed is in Engels is de Nederlandse variant meer dan prima. Voor mij wordt toch een abonnement op "The real Jamie magazine" en het bijbestellen van nr. 17, 18 en 19.

Desalniettemin staat op pagina 81 een leuk recept voor een wortel-muntrisotto. Aangezien ik niet echt een wortelliefhebber ben, heb de wortel vervangen door pompoen en heb ik voor de extra er wat geroosterde pijnboompitten over gestrooid.


Pompoen-muntrisotto (4 personen)

 • 2 tenen knoflook, uitgeperst
 • olijfolie
 • 200 g pompoen in blokjes
 • 1 glas witte wijn
 • 12 muntblaadjes, fijngesneden
 • 1/4 ui, fijngesnipperd
 • 320 g risottorijst
 • klont boter
 • handvol geraspte parmezaan
 • 500 ml groentebouillon (tablet)
 • handvol pijnboompitten
 • Zout & peper

Bak in een koekenpan met olie de knoflook aan en verwijder als deze goudgeel is. Doe de pompoen erbij en bak voor 5-6 minuten. Schenk de helft van wijn erbij en laat 2-3 minuten koken. Voeg de munt toe en zet apart. In een droge koekenpan de

Fruit de uisnippers in een grote pan tot deze glazig zijn. Roer de rijst er door en zorg dat de korrels goed bedekt zijn met olie. Bak 1 minuut en voeg overgebleven de wijn toe en laat verdampen. Doe beetje bij beetje de bouillon erbij. Gooi het pompoenmengsel er na 10 minuten bij en blijf bouillon toevoegen tot de rijst al dente is (het kan zijn dat je bouillon overhoud).

Haal pan van het vuur en roer de boter en Parmezaan door de risotto. Breng op smaak met zout en peper. Serveer in een diep bord. Strooi de geroosterde pijnboompitten en wat Parmezaanse kaas erover. Als laatste nog wat vers gemalen zwarte peper er over en smullen maar.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...