Wednesday, 25 May 2011

Kofta; in dit geval de Griekse versie

Ik kook graag maar soms heb je even geen zin. Je kent het wel te druk, te moe, te weinig inspiratie dan is alles te. Op zo'n moment is het heel fijn als iemand anders de pollepel van je overneemt en achter de kachel gaat staan. Ik was dan ook aangenaam verrast toen Mr. X zich gister vrijwillig aan bood als Masterchef. En Kofta is wat hij heeft gemaakt.

Kofta zijn er in vele varianten en worden in Griekenland, Turkije, Noord-Afrika, de Balkan, het Midden-Oosten en zelfs in India gegeten. In het Perzisch betekent kūfta vleesbal. Het gerecht bestaat dan ook uit ballen die ondergedompeld zijn in saus. De balletjes worden vooraf gestoofd, gebakken of gekookt voordat ze in de saus gaan.
 

Kofta (4 personen)

Voor de kofta
  • 500 g lamsgehakt (of half om half)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel piment
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Voor de saus
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano
  • 1 eetlepel verse fijngesneden peterselie
  • 1/2 theelepel suiker
  • Peper & zout

Snipper de uien en doe de helft hiervan in een mengkom. Doe hierbij het gehakt, de uitgeknepen teen knoflook en de kruiden en meng goed door elkaar. Draai er acht ballen van en bak deze in de olie in een braadpan aan tot ze bruin zijn. Haal de ballen uit de pan en leg apart.

In de overgebleven olie fruit je de andere helft van de ui en de knoflook even aan tot ze glazig zijn. Gooi dan de tomatenblokjes, de tomatenpuree en oregano erbij. Laat even goed doorwarmen en breng de saus op smaak met de suiker, zout en peper. Doe de ballen terug in de pan en laat stoven voor 15-20 minuten.

Serveer met witte rijst en gegrilde aubergine of courgette. Strooi voor het serveren de peterselie over de ballen.

0 reacties:

Post a Comment

var linkwithin_site_id = 1074661; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...